un articol de Daniel Roxin
Pământul acestei țări este plin de surprize uluitoare! Dacă în urmă cu ceva timp vă prezentam mai multe vase cucuteniene de acum 6-7.000 de ani care conțineau simbolul Svasticii (un simbol solar preistoric), ieri am avut PRIVILEGIUL să țin în mână, la Iași, un mic vas cucutenian ce are pictat pe fund (la exterior) simbolul Yin-Yang.
Este o descoperire extraordinară ce ne poate duce cu gândul foarte departe. Dacă îl găsim aici, în România, acum 6.500 de ani, am putea presupune, oare, că de aici s-a răspândit în restul lumii? Nu știm asta cu siguranță pentru că peste 90% dintre vestigiile preistoriei se află mai departe ascunse în pământ; dar ar putea fi așa!
Mulțumită domnului Lector univ. dr. Vasile Cotiugă, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, ieri am putut să fotografiez această comoară a preistoriei și să o țin în mână... În urmă cu aproape 7 milenii, oameni despre care știm încă puține lucruri au folosit acest vas, l-au ținut la rândul lor în mână. Oare care le erau aspirațiile? Cum vedeau lumea? Ce simțeau?...
Misterul înconjoară mai departe o cultură impresionantă, cu o artă excepțională și o longevitate (aproximativ 1.500 de ani) care nu a mai fost egalată de nicio altă cultură.
Yin Yang asa cum este cunoscut astazi |
Pentru cei care doresc să știe mai multe despre acest vas ceramic cucutenian ce conține simbolul Yin-Yang (după cum se poate vedea, nu este identic cu varianta lui modernă dar este în mod evident vorba de forma simbolului în primele faze de reprezentare) mai precizez că el a fost descoperit acum 10 ani în localitatea Poduri (lângă Moinești), județul Bacău și se află, în acest moment, în patrimoniul Muzeului Civilizației Cucuteni din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.