Tezaurul de la Tarna mare

25.02.2014 14:33

La doi pași de Satu Mare s-a găsit cea mai mare cantitate de aur dacic după Sarmizegetusa

În imediata vecinătate a județului Satu Mare, la doar câțiva kilometri de Tarna Mare, a fost dezgropată cea mai mare cantitate de aur dacic, de după cea descoperită la Sarmizegetusa. Este vorba despre Malaya Kopanya (pe teritoriul actual al Ucrainei), o cetate a dacilor care, după ultimele descoperiri, pare a fi avut o anumită independență față de Imperiul Roman.

Amplasată într-un punct strategic, la intersecția drumurilor care duceau spre teritoriul dacilor liberi (actualmente Maramureșul), Malaya Kopanya pare a fi fost locuită de daci cu o bună stare materială și statut social superior.

„Rezultatele mai spectaculoase ale săpăturilor efectuate acolo au apărut abia de curând, deși acolo se fac cercetări de câteva decenii. S-a descoperit acolo un adevărat complex care cuprinde printre altele o serie de ateliere (sticlă, metalurgie, ceramică) dar și morminte ale războinicilor daci. Este de remarcat că tot la Malaya Kopanya s-a descoperit o multitudine de monede, similare celor de la Medieșu Aurit, care ne îndreptățesc să credem că aici exista o monetărie dacică”, declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare, în cadrul unui simpozion științific desfășurat luni.

Poate cea mai atractivă piesă descoperită, cel puțin pentru publicul larg, o reprezintă un colan de aur, în greutate de peste două kilograme, cu o lucrătură extrem de elaborată care subliniază încă o dată capacitățile de artizani ale vechilor daci.

sursa: https://www.voceatransilvaniei.ro