Slanic- Muntele verde si Capul de dac

26.06.2014 23:10

 ective turistice Slanic Prahova.

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuita

La capatul unui urcus pe care biciclistii experimentati il numesc “de efort mediu” dar pe care pe mine m-ar baga in spital daca m-as incumenta sa il abordez pe doua roti ne-motorizate, il gasiti pe el, pe Muntele Verde. Obiectiv turisitic nu foarte cunoscut si putin vizitat chiar si de cei care ajung in Slanic, muntele asta in miniatura (nu va ganditi ca e vre-un Mont Blanc), sta deasupra statiunii si ofera o priveliste de ansamblu asupra intregii zone.

Acum 15 ani era loc de pelerinaj pentru adolescentii din zona pentru ca la poalele lui era un lac si o trambulina, unde baietii de liceu isi umflau muschii si se dadeau de trei ori peste cap (cu ajutorul trambulinei si a inconstientei specifice adolescentei) pentru a impresiona fetele. Acum n-a mai ramas din el decat o vegetatie specifica zonelor cu umiditate ridicata dar asta nu fura nimic din farmecul locului.

O sa ma intrebati de ce e verde. O sa va dau o explicatie pseudo-stiintifica in care o sa amestec cuvinte despre care n-am prea mult habar, dar daca asa zic expertii, zic si eu ca papagalul dupa ei: muntele e un tuf vulcanic, o roca formata prin acumularea si consolidarea cenusii provenite din eruptiile vulcanice. Mai precis tuf zeolitifer. In contact cu aerul si precipitatile, culoarea rocii devine verde – maronie, de unde si numele formatiunii. Ce e smecher in toata afacerea asta? Pai tuful asta cu nume complicat are capacitatea de a retine cationii din mediul inconjurator. Adica vindeca natura dupa ce aceasta a fost agresata de o explozie nucleara. Roca de acest tip a fost folosita la Cernobal pentru ameliorarea consecintelor asupra mediului si a populatiei. Terenurile agricole si pasunile au fost acoperite cu praf obtinut din acest tip de tuf pentru a elimina ionii radioactivi din sol. In hrana animalelor a fost introdus acelasi praf pentru a elimina efectele nocive ale alimentatiei cu alimente contaminate.

Culoare influentata de ploi 

Muntele Verde, cunoscut si sub numele de Piatra Verde, se afla langa Slanic Prahova. Obiectivul, mai putin cunoscut, este format din tuf vulcanic, o roca formata prin acumularea si consolidarea cenusii provenite din eruptiile vulcanice. 

Culoarea mineralului este influentata de umiditatea atmosferica, astfel ca, dupa ploaie, nuanta de verde este mult mai intensa decat in mod obisnuit. 

Pe cale de disparitie 

Muntele Verde se poate vedea si din centrul Slanicului. Pentru a ajunge la acest obiectiv, se trece prin Grosani si apoi pe drumul asfaltat ce leaga Slanicul de Valenii de Munte. 

Figura descoperita risca sa dispara in curand, intrucat roca este macinata pe zi de trece. Obiectivul ar putea fi salvat, insa, daca se intervine la timp si ar putea deveni, astfel, o atractie turistica similara faimosului Sfinx din Bucegi

Acesta nu este singurul chip sculptat in natura din Romania. Sfinxul din masivul Breazau si Sfinxul Maramuresului sunt doi dintre fratii Sfinxului din Bucegi, cel din Maramures fiind descoperit recent de un ecologist. 

Dacul adormit" vs. Regele Decebal

Autorul fotografiei sustine ca el si familia sa au numit descoperirea "Dacul adormit". Numele este unul inspirat, tinand cont de asemanarea chipului sculptat cu figura regelui dac Decebal, care a domnit intre anii 87-106, asa cum este infatisata pe Columna lui Traian.


 

Obiective turistice Slanic Prahova

Obiective turistice Slanic Prahova

Imaginea de mai sus e fix poza invartita la 90 de grade a crestelor muntelui. Fain, este?

Obiective turistice Slanic Prahova

Daca vreti sa-l vedeti pe viu, v-as sfatui sa va grabiti, pentru ca ploile erodeaza piatra asta extrem de faramicioasa, iar capul de dac s-ar putea sa isi piarda din trasaturi in anii ce vor urma. Partea mai trista este ca, muntele, desi monument protejat prin lege, nu este menajat in niciun fel de catre autoritati si se va topi incet incet din cauza vantului si intemperiilor.

Cum ajungeti la el:

- varianta rapida, neintersanta: pe sosea, cu masina, mergand spre nordul localitatii, pe soseaua ce duce la Cheia
- varianta neortodoxa si spectaculoasa: calare pe gidranii centrului de echitatie din localitate, care organizeaza trasee ce ajung pe cai ocolite chiar in buricul Muntelui Verde. Nu trebuie decat sa ii rugati sa aleaga pentru voi traseul de 2 ore catre Piatra Verde.

Sursele articolului:

 

https://cazareinslanic.com/2014/01/21/obiective-turistice-slanic-prahova-piatra-verde/

https://wikimapia.org/12454376/ro/Piatra-Verde

https://alinatrache.wordpress.com/2010/09/09/slanic-prahova/

https://www.skytrip.ro/dacul-adormit-un-sfinx-verde-pe-cale-de-disparitie-descoperit-langa-slanic-prahova-foto-jur-11947.html

https://www.mbike.ro/2011/03/zidul-din-prahova-muntele-verde/

Poze: copyright Dan Hoban