SINAIA

05.02.2014 22:11

Scriu acest articol la rugamintea unei bune prietene indragostita de  frumusetile de la Sinaia.

Sinaia este o staţiune balneo-climaterică, situată la poalele munților Bucegi, renumită în special datorită listei foarte lungi de obiective turistice pe care le găzduieşte.Sinaia se află în județul Prahova, la circa 60 km nord-vest de Ploiești și la 50 km sud de Brașov. Amplasat într-o zonă muntoasă pe valea râului Prahova, altitudinea orașului variază între 767 m și 1.055 m. 

Zona des împădurită de pe valea Prahovei în care se află azi orașul Sinaia era nelocuită în secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici, aflată la poalele Bucegilor, fiind călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită între 1690-1695 de către Marele Spătar Mihail Cantacuzino, precum și niște scutelnici care se ocupau cu paza mănăstirii și cultivarea moșiilor acesteia. Orașul a luat numele mănăstirii, iar mănăstirea a fost denumită așa după călătoria spătarului în Palestina și în peninsula Sinai.

La începutul secolului al XIX-lea, întreaga vale a Prahovei era organizată ca o singură comună, denumită Podul Neagului, cuprinzând întreaga vale, de la Predeal la Posada. În 1864, cătunele Posada și Podul Neagului au fost alipite comunei Comarnic.

La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Mănăstirea Sinaia, situată pe atunci în comuna Podul Neagului. Acesta s-a implicat în organizarea regiunii și, în 1874, cătunele rămase în afara comunei Comarnic au primit numele de Sinaia, o comună cu reședința la Bușteni. Un proces-verbal datat 1 decembrie 1874 atestă că reședința comunei Podul Neagului a fost mutată la Sinaia, care și-a primit astfel numele în acel an (de la cel al Mănăstirii Sinaia, al cărei nume provine la rândul său de la cel al Muntelui Sinai).

La 9 mai 1880 Sinaia a dobândit statutul de comună urbană și cuprindea cătunele Izvor, Furnica și Poiana Țapului. Intravilanul orașului Sinaia a fost astfel desprins din domeniul comunei Podul Neagului, care și-a mutat reședința înapoi la Comarnic. În 1884, cătunele Predeal, Azuga, Bușteni și Poiana Țapului s-au separat de Sinaia, formând comuna Predeal, în vreme ce comuna Sinaia a rămas cu cătunele Izvoru și Furnica. În aceeași perioadă, familia regală a României și-a stabilit la Sinaia reședința de vară, construind complexul castelului Peleș. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna avea o populație de 2210 locuitori, o școală mixtă frecventată în 1899 de 103 elevi, hoteluri, gară pe calea ferată Ploiești-Brașov, clinică de hidroterapie și mănăstirea Sinaia.

Tot în acea perioadă, orașul a început să devină unul industrializat, apărând o fabrică de cherestea, proprietatea industriașilor Popovici și Costinescu, ultimul deținând și o fabrică de var hidraulic. De asemenea, în ianuarie 1892 a fost deschisă și o fabrică de cuie de fier, care avea 45 de angajați, români și germani. Din punct de vedere administrativ, comuna era reședința plaiului Peleșul din județul Prahova.

Puțini știu adevarata istorie a Salamului de Sibiu și faptul că acesta se fabrica în Sinaia

 Filippo Dozzi a fost întemeietorul fabricii de salamuri de la Sinaia, cea care a produs pentru prima dată, în jurul anului 1910, salamul de Sibiu. Filippo Dozzi s-a născut în Italia în Frisanco-Udine de unde a emigrat în România ,stabilindu-se în Poiana Țapului în anul 1895.

Fiind de profesie pietrar, a lucrat inițial la cariera de piatră de la Piatra Arsă , apoi a întemeiat "Întreprinderea Individuală Filippo Dozzi" ,firmă ,care a funcționat până în anul 1954,când a fost naționalizată.

La început, în fabricuta de la poalele Bucegilor lucrau sasi care erau de prin partea Sibiului iar materia prima era adusa din fostele judete Târnava Mica, Târnava Mare si Sibiu. Se pare ca aceasta este sursa numelui. Oricum, pe vremea aceea un salam asemanator salamului de Sibiu se fabrica si in Ungaria si in Italia. La noi, cred ca e vorba totusi de traditia saseasca a mezelurilor care a preluat si din traditia autohtona, dar si din ceea ce au adus italienii.
În Sinaia conditiile climaterice erau proprii desfasurarii procesului de productie si în muntii Bucegi se gaseau pesteri care asigurau conditiile necesare maturarii optime a salamului. Adica pesterile respective aveau umiditate de 80-90% si temperatura pozitiva mai mica decât 15 ˚C pe toata durata anului, asigurând astfel conditiile optime dezvoltarii sporilor de mucegai nobil, Penicillium nalgiovensis, care produce maturarea produsului în timp, prin fermentarea unor glucide, lipide si proteine. În acea perioada erau necesare aproximativ 6-9 luni pentru încheierea maturarii, de aceea, acest produs era greu de gasit si era exclusiv destinat meselor oamenilor înstariti.
Vila Frisanco
Sinaia, Vila Filippo Dozzi, PH-II-m-B-16643
Vila Filippo Dozzi,
Sinaia, str. Avram Iancu, nr. 35



 

În 1925, Anuarul Socec, consemnează că Sinaia avea sistem de canalizare și apă curentă, alimentată din izvoarele Peleșului și Vânturișului, precum și o uzină hidroelectrică de 1500 de cai-putere care alimenta sistemul de iluminat public electric.

Spre sfârșitul perioadei interbelice, Sinaia avea 3906 locuitori și era reședința plășii Sinaia din județul Prahova. În 1950, Sinaia a trecut în administrația raionului Câmpina din regiunea Prahova și, după 1952, din regiunea Ploiești. În 1968, județul Prahova s-a reînființat, Sinaia redevenind parte a acestuia.

Orașul modern păstrează numeroase monumente, semn al unei istorii încărcate de cultură. Chiar dacă istoria oraşului sub această denumire are doar 140 de ani, primele aşezări în acest loc au fost construite cu mai bine de 300 de ani în urmă.

Dintre marile personalitati de al căror trecut se leaga localitatea Sinaia amintim:

Orașul Sinaia oferă turiștilor numeroase posibilităti de practicare a sporturilor de iarnă.

Pârtii de schi
Nr. crt. Denumirea Pârtiei Gradul de dificultate Lungimea pârtiei Diferența de nivel
1. Valea Dorului mediu 900m 180m
2. Valea Soarelui mediu 900m 180m
3. Carp dificil 2500m 600m
Trasee de schi
Nr. crt. Denumirea Pârtiei Gradul de dificultate Lungimea pârtiei Diferența de nivel
4. Scândurar mediu 455m 150m
5. Drum de Vară mediu 2900m 600m
6. Turistică mediu 2800m 440m
7. Drum Vechi ușor 4000m 420m

Partia de schi Papagal
Partia de schi Tarle
Partia de schi Incepatori
Partia de schi Laptici 1 si 2
Partia de schi Gondola
Partia de schi Valea cu brazi

Cele mai importante obiective turistice sunt Castelul Peleș, Pelișorul, Mănăstirea Sinaia, Cazinoul Sinaia, dar şi Casa Memorială "George Enescu". În detaliu o să vă povestesc despre următoarele:

Obiective turistice în Sinaia

Castelul Peleş

Galerie Foto

Construcţia castelului Peleş a început cu aproximativ 150 de ani în urmă, la cerinţa principelui Carol, care s-a îndrăgostit de peisajul de la Sinaia. În momentul finalizării, castelul era una dintre cele mai moderne reşedinţe regale din Europa, având curet electric, lift interior, încălzire centrală, 170 de dormitoare şi peste 30 de băi. În 1953 castelul a fost confiscat de autorităţile comuniste şi transformat în muzeu.

Camerele din circuitul turistic poarta denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte si Sala Armelor. Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele gravate cu litere de aur, dar si datorita usii secrete care se afla in spatele unui raft cu carti.

Galerie Foto

Se mai pot vizita in castelul Peles: Sala de muzica, Sala Florentina, Sala de teatru - cu peste 60 de locuri si loja regala.

La etajul I se afla Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria si Salonul turcesc.

Castelul Peles are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara. 

Chiar dacă a devenit un loc de pelerinaj- ca să zic aşa- vizitat şi răsvizitat, eu nu cred că poţi spune că nu te vei mai duce încă o dată, ... şi încă o dată, să vezi, ... ce n-ai mai văzut: unul dintre cele mai impunătoare monumente ale Europei secolului XIX, construit pe vremea regelui Carol I al României, primul castel electrificat din Europa, pe sălile căruia aveau să se plimbe în voie regii României.

Castelul Peleş, Holul de onoare, Foto: Ion Voicu Castelul Peleş, Sala oglinzilor, Foto: Ion Voicu Castelul Peleş, Sala de teatru, Foto: Ion VoicuCastelul Peleş, Sala de arme, Foto: Ion Voicu

Acest monument arhitectural (3200 mp, 160 camere şi aproximativ 30 băi) te impresionează de când încă nu ai ajuns la el, de când începe să se întrezărescă semeţ printre copacii aleilor pe langa care curge in cascade Peleşul si care te conduc la el, chemându-te într-un fel special.  Te va învălui, te va încânta, te va debusola, te va face să te întrebi unde ai nimerit, te va uimi, te va încurca, ... te va... ameţi, exact ca într-un carusel.  Toate acestea pe rând şi toate la un loc ca intr-un basm!  Aş putea să vă povestesc multe despre el,să vă înşirui încăperile şi destinaţiile lor, să  vă descriu anumite detalii, să vă povestesc despre tablourile vizionate, despre cum cad luminile şi umbrele într-un mod  magic pe orice obiect , despre sculpturile şi dantelăriile inteminabile, despre fineţea şi nenumăratele esenţe de lemn ale mobilierului , despre culori , despre inimaginabilele vitralii , despre necruţătoarele arme , despre şemineele ce îţi taie răsuflarea , despre arcadele generoase , despre tehnologie , despre medalii, monezi, despre lux şi grandoare, dar nu pot, chiar n-am cum, nu exista cuvinte care sa exprime frumusetea locului! Daca as face asta ar însemna în primul rând să vă vitregesc de adevăratele trăiri pe care doar voi, şi numai voi, fiecare în parte, le puteţi avea în momentul întâlnirii!  Pot să vă spun doar atât: MERGEŢI LA ÎNTÂLNIREA CU CASTELUL PELEŞ şi nu vă va dezamagi aşa cum, nici cu mine nu a făcut-o!

Galerie Foto

Câteva detalii organizatorice: taxa parter- 20 ron/ pers; etajele 50 ron/ pers. ; taxă foto- 30 ron/ aparat; taxă filmare- 50 ron/ aparat. 

ECONOMATUL ŞI CORPUL DE GARDĂ

Economatul, Corpul de garda Corpul de Gardă, fotografie veche Economat, Foto: Ion Voicu

-Econonomatul din Sinaia, o casa modesta initial, a fost refacuta ulterior in stil german, cu 52 de camere, si a gazduit demnitarii si angajatii curtii regale.

Economatul, ca si celelate foste dependinte ale castelului Peles, face parte astazi din reteaua hoteliera. Hotel a devenit si fosta cladire a Corpului de garda, care a fost construita in acelasi timp cu castelul, dar refacuta intre anii 1908-1909 in stilul renasterii germane.

Aici locuia o parte din personalul regelui pe perioada cand venea la Sinaia si tot aici era si centrala telefonica din anul 1890. Nu se stie cat de mare era suita regala cand venea la Sinaia, dar se aproximeaza la 100 persoane.

CASA DE VÂNĂTOARE FOIŞOR

Casa de vanatoare Foisor

 a fost construita inainte de Castelul Peles, astfel ca aici au locuit prima data regele Carol I si regina Elisabeta. Cladirea avea 43 de camere si era foarte indragita de regii Romaniei.

Din pacate, cladirea a fost modificata, fiind adaugata o noua aripa care are menirea de a reuni o serie de birouri, saloane si sufragerii elegante, precum si o sala de teatru. 

Astazi, este inclusa in domeniul public al statului si este destinata exclusiv activitatii de prezentare si protocol. 

Casa de Vanatoare Foisor nu este deschisa publicului.

Castelul Pelișor

 A fost construit in apropiere de castelul Peles intre anii 1899 si 1902. Castelul este unul de mici dimensiuni, avand 99 de incaperi foarte frumos decorate. Multe dintre aceste camere impresioneaza prin rafinamentul si eleganta lor, decoratiunile fiind alese de catre Regina Maria.

Întrega casă a fost decorată pentru a fi o reşedinţă prezidenţială, şi poartă amprenta unei personalităţi puternice: regina Maria. Holul de onore este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat după planurile şi desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat şi biroul ei, iar pereţii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoţiei, locul natal al ei. Aici au crescut şi copii lor: Carol viitorul rege, Mărioara regina Yugoslaviei, Elisabeta regina Greciei şi Prinţul Nicolae.

Astazi, castelul Pelisor adaposteste un muzeu in care turistii pot admira, pe langa incaperile sale, si cateva lucrari ale Reginei Maria, precum un manuscris pe pergament pictat, realizat in anul 1906, si acuarele reprezentand crini.

Castelul Pelişor, Foto: Ion Voicu Castelul Pelişor, Foto: Ion Voicu Castelul Pelişor, Foto: Ion Voicu

  • Holul de onoare - lambrisat cu casetoane din lemn de stejar;
  • Biroul regelui Ferdinand - decorat in stilul neorenasterii germane;
  • Dormitorul de aur este mobilat cu piese realizate in 1909 in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia;
  • Biroul reginei Maria  - decorat cu specific romanesc;
  • Camera de aur are peretii din stuc aurit ce poarta frunze de ciulini.

Program de vizitare Castelul Pelisor:

15 mai - 15 sept: marti 11-17; miercuri - duminica 9-17; luni inchis;
16 sept - 14 mai: miercuri 11-17; joi - duminica 9-17; luni, marti inchis.

Tarife: adult - 10 lei, student - 3 lei.

Pelişorul nu poate fi vizitat în perioada de iarnă decât în grupuri de 12 persoane şi cu programare prealabilă.

Mănăstire Sinaia

Manastirea Sinaia

Situată în Valea Prahovei , mănăstirea a dat numele său în orașul din apropiere de Sinaia . Manastirea este alcatuita din doua curti inconjurate de cladiri joase. În centrul de fiecare curte există o mică biserică construită în stil bizantin . Unul dintre ei, "Biserica Veche" (Biserica veche)-datează din 1695, iar mai recent, "Biserica Mare" (Biserica Mare), a fost construită în 1846.

Călugării au o bibliotecă care este un depozit de bijuterii valoroase aparținând familiei Cantacuzino , precum și cea mai veche traducere a Bibliei , 

Prince (Spătarul) Mihail Cantacuzino a întemeiat mănăstirea, la întoarcerea sa dintr-un pelerinaj la Muntele Sinai . Primele clădiri au fost realizate între 1690-1695. Acesta a fost conceput pentru a servi ca o mănăstire, precum și un bastion fortificat pe drumul de la Brașov la București .

Planul inițial a fost pentru mănăstirea de a deține 12 călugări, pentru a imita Doisprezece Apostoli , dar în timp a numărului de călugări a crescut.

În mijlocul războiului ruso-turc, 1735-1739 , înainte de părăsirea mănăstire, călugării ascuns obiectele de valoare de îngropându-le într-un clopot. În timpul unei bătălii, turcii au învins trupele staționate în zidurilor manastirii. Otomanii au ars în zona și a rupt prin peretele în două locuri.

Până în 1850, Sinaia a constat în puțin mai mult decât mănăstire și un grup de colibe. Cu toate acestea, în 1864, proprietatea monastic a fost însărcinată Consiliului de Spitalelor Civile ( Eforia Spitalelor Civile ), care a deschis un spital și mai multe băi , și a contribuit la dezvoltarea izvoare minerale din Sinaia.

În 1948, mănăstirea a fost pusă sub patronajul Arhiepiscopiei de Bucuresti de la Consiliul de Spitalelor Civile. Patriarhul român , Justinian Marina , restaurat clădirile între anii 1951 și 1957, cu bani de la Arhiepiscopiei. În această perioadă, toată mănăstirea a fost dotat cu apa curenta, electricitate si gaze naturale. Mulțumită eforturilor regelui Carol I , Biserica Mare a mănăstirii a devenit prima biserică de a folosi luminile electrice din România.

Creată de arhitectul George Mandrea , structura utilizeaza stilul moldovenesc și stilul brâncovenesc din Țara Românească . Se spune că centura de trei linii de smalț verde care înconjoară clădirea reprezintă unitatea Sfintei Treimi într-un singur Dumnezeu, și unitatea de trei regate din România într-o singură țară.Picturile mozaic de aur au fost create de artistul danez Aage Exner într-un stil tipic neo-bizantin. Principalele Ilustrațiile arată cinci persoane:

  • Iosif Gheorghian Mitropolit Primat - a redeschis clădirea în 1903
  • Carol I de România - prezentat îmbrăcat ca un ofițer, cu mâna dreaptă pe un stâlp rock cu o piesă lipsă. Aceasta simbolizează teritoriile românești care lipsesc la momentul respectiv
  • Elisabeta de Wied - Regina consoarta din România, cunoscut în lumea literară ca Carmen Sylva
  • Principesa Maria de România - singurul copil al reginei Elisabeta, care a murit la o vârstă fragedă
  • Mihail Cantacuzino - constructor al Bisericii Vechi

Mobilier 

Mobilierul a fost realizat din lemn (paltin, artar, si stejar) de Constantin Babic și studenții săi de la Școala de Arte București ( Școala de Arte si Meserii ). Tronul Regelui afiseaza emblema regală și motto-ul Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu). Tronul reginei este marcată cu literele ED [ 1 ] Ambele tronuri sunt placate cu aur.

Cele două icoane rusești, de Sfântul Serghei și Sfântul Nicolae , a fost un cadou de la Tzar Nicolae al II-lea al Rusiei în 1903. Acestea au fost prezentate la egumenul Nifon Arhimandritul pentru botezul prințului Nicolae , fiul regelui Ferdinand .

O piesa remarcabila împodobesc mănăstire este epitaful de Anna Roth, a făcut din mătase și aur pe o bază de bumbac. A fost nevoie de trei ani (1897-1900), pentru a termina.

Turnul Bell așa cum se vede din interiorul zidurilor

Muzeul edit ]

În 1895 muzeul a manastirii a fost deschis, prima expozitie de obiecte de cult din România. Ea deține colecții de icoane și traversează din secolul al 17-lea, prima Biblie în limba română (București, 1688), precum și multe alte obiecte pretioase. Muzeul este deschis în fiecare zi, dar de luni, de la aprilie-octombrie 10:00-16:00 și pe timpul iernii doar pentru grupuri de peste 20 de ani. Taxa de participare: 5 lei (2 lei pentru studenți).

 

Biserica Mare, Scaunul regelui, Foto: pr.Mihail Nagy Biserica Mare, pictura din absida, Foto: pr.Mihail NagyBiserica Mare, Amvonul aurit, Foto: pr.Mihail Nagy

 

 

 

 

Cazinoul din Sinaia,

Cazinoul din Sinaia Casinoul, Salonul Oval, Foto:Virgiliu-Randall Nestor Casinoul, Sala Oglinzilor,  Foto:Virgiliu-Randall Nestor

 amplasat in partea nordica a parcului Dimitrie Ghica, reprezinta un important edificiu din statiunea denumita si Perla Carpatilor. Cladirea a fost construita intre anii 1912 si 1913 de catre un actionar francez, dorind ca acesta sa fie o copie fidela a cazinoului din Monte Carlo.

Astfel, in scurt timp cazinoul a devenit foarte popular, pragul sau fiind trecut de aproximativ 800 de persoane zilnic, cifra remarcabila pentru acea vreme.

Dupa ani de zile, cazinoul a devenit Casa de Cultura a Sindicatelor din Sinaia. Astazi gazduieste conferinte in cele 12 sali modern utilate si evenimente private: aniversari, nunti si botezuri.

  • Foaier - principalul hol cu o suprafata de 198 mp ce realizeaza trecerea prin toate celelalte sali;
  • Sala de teatru - are capacitatea de 400 de locuri si este renumita pentru acustica sa;
  • Sala oglinzilor - cu o suprafata de 650 mp, ideala pentru diferite evenimente;
  • Alte incaperi: Sala Baccara, Sala Printul Dimitrie Ghica, Sala Nicolae Grigorescu, Sala Carol I, Sala Ferdinand si Cabinetul Regina Maria.

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu

se afla in singurul cartier din Sinaia, Cumpatu.

Cea care l-a apropiat pe vestitul artist de Sinaia a fost Regina Maria Elisabeta, o mare iubitoare de arta, ce a recunoscut si apreciat talentul lui George Enescu, oferindu-i o camera in castelul Peles.Este chiar casa în care, venind din turneele sale îndepărtate, George Enescu se bucura în linişte de peisajele unice ale Sinaiei. Această casă, numită de către marele maestru “Vila Luminiş”, a fost construită chiar de el, între anii 1923- 1926 din banii obţinuţi în urma prestaţiilor sale oferite publicului american de peste ocean. Mai târziu, în 1947 ca o dovadă a generozităţii sale, G. Enescu donează proprietatea sa statului roman, pentru a fi oază de linişte şi inspiraţie pentru artiştii ce aveau să vină în urma sa.

 În 1990, sa intre intr-un proiect de renovare, restaurare si conservare a obiectelor,proiectul a durat 5 ani, fiind deschisa publicului la data de 5 septembrie 1995, cand a fost inclusa si in patrimoniul cultural national.

Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 15.00, luni inchis.

Vila Alexandru Vlahuta

La sfârşitul secolului XIX acest imobil a aparţinut familiei Constantin Vlahuţă, fratele scriitorului Alexandru Vlahuţă (1858-1919), care a poposit de multe ori în acestă casă. Printre celelalte scrieri ale sale a publicat în 1901 volumul întitulat România Pitorească, care a întrunit impresiile sale adunate de-a lungul călătorilor sale în ţară şi despre care Dumitru Micu a spus că este un atlas geografic comentat, "traversat de o caldă iubire de ţară". Imobilul de pe bulevarul Ferdinad acum este Vila Arieşul.

Sinaia, Vila Vlahuţă, Foto: Daniel Tudor

 

Vila Florescu 

Sinaia, Vila Florescu, Foto: Charles Freed Sinaia, Vila Florescu, Foto: Daniel Tudor Sinaia, Vila Florescu, Foto: Daniel Tudor

Această vilă, cu aspect de castel a fost construită în 1875 de Ion Emanoil Florescu (1819-1893). Generalul Florescu, pe lângă carieră militară, a avut şi una politică, ocupând chiar şi fotoliul de prim-ministru într-un guvern provizoriu. A fost unul din conducătorii Partidului Conservator al boierilor. După Unirea Principatelor Române, domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a încredinţat funcţia de ministru de război (28 noiembrie 1859 - 27 mai 1860, 30 septembrie 1862 - 11 octombrie 1863). A organizat oastea Ţării Româneşti, iar în 1846 a fondat Şcoala militară.În 1866, principele Carol I i-a încredinţat lui Florescu funcţia de ministru de război (1871-1876). În 1891, a prezidat din nou câteva luni guvernul României. Numele său se poate citi printre cele ale fondatorilor Societăţii Literare şi ai Ateneului Român. Din păcate actualii propritari nu alocă fonduri multe pentru întreţinerea clădirii.

Vila Carola

Sinaia, Vila Carola, Yehudi Menuhin, Foto: Daniel Tudor Sinaia, Vila Carola, Yehudi Menuhin, Foto: Daniel Tudor Sinaia, Vila Carola, Yehudi Menuhin, Foto: Daniel Tudor

Celebrul violonist şi dirijor Yehudi Menuhin (1916-1999) la vârsta de 11 ani a luat timp de două luni lecţii de vioară în România de la George Enescu la Sinaia. În acest timp a stat la Vila Carola, şi merge zi de zi la Vila Luminiş, locuinţa lui Enescu, pentru a primi lecţii de vioară. Vila Carola a fost construită în 1896 de Iosef Ungarth, antreprenor la Hotelul Caraiman, un renumit comerciant, proprietar de hoteluri şi restaurator de mare valoare. Ugarth a renunţat la Hotelul Caraiman şi a închiriat camerele vilei Carola ca pensiune. Se spune că avea cal la vilă, pentru călărit şi trăsură pentru plimbări, chiar şi grădinar, care a îngijit toată grădina. În curtea vilei a mai construit şi un restaurant, actualul Select

.

Garile Regale

 Gara regală, Carol.I., Foto: Cătălin Nenciu Gara regală, Carol.II.,Foto: Laurenţiu PrimejdieGara regală, Carol.II., Foto: Cătălin Nenciu

Sinaia este singurul oraş din România care se mândreste cu 2 gări regale. Cea veche a fost construită în anul 1886 de direcţia generală a Căilor Ferate Române pentru regele Carol I. În această gară oprea şi opreşte din nou cel mai vestit tren din Europa, Orient Expressul. Pe peronul ei, se află o placă comemorativă în amintirea primului ministru român Ion Gheorghe Duca asasinat de legionari în anul 1933. Era fiul lui George Duca, cel care fusese mulţi ani director general al Căilor Ferate Române. Cealaltă gară a fost construită între 1938-1940 la comanda regelui Carol II., după planurile renumitului arhitect Duiliu Marcu care a mai proiectat Hotelul Athene Palace, Biblioteca Academiei Române, Opera Timişoara şi Palatul CFR Bucureşti. Este o clădire din piatră care poartă insemnele regale ale lui Carol II., dublul CC care se văd şi astăzi pe clanţa uşilor şi a fost rezervată exclusiv familiei regale, şi a oaspeţilor ei. Construcţia avea şi o remiză pentru adăpostirea trenul regal. În salonul oficial de primire, dincolo de geamurile cu perdele grele se găseşte o pictură murală pătrată de 5,50 m care reprezentă o vânătoare domnească, cu 8 personaje în mărime naturală. Fresca realizată de Dimitrie Ştiubei are şi o inscripţie: Basarab Voievod secol XIV. Acest salon nu este vizitabil.

Muzeul de trenuleţe

Muzeul de trenulete Sinaia

Muzeul de trenuleţe Sinaia se află în imediata apropiere a gării din Sinaia. În interior poţi vedea o colecţie de minitrenuleţe, locomotive vechi, ceasuri, telefoane şi alte obiecte din patrimoniul CFR.  Aceasta „colectie de micromodele feroviare active cu caracter permanent” a fost pusa la dispozitia publicului incepand din septembrie 2009 de catre familia Drera pentru toti iubitorii caii ferate.


Colectia de minitrenulete a fost completata de instalatii vechi de locomotiva, ceasuri si telefoane din patrimoniul CFR. 

Una dintre curiozitatile muzeului este limuzina Anei Pauker, care merge pe sine. Ana Pauker a cumparat un Mercedes, i-a montat roti speciale de tren, a blindat usile cu plumb si l-a folosit pentru a circula pe calea ferata cu el. 
Muzeul este in continua dezvoltare, anual incercandu-se o imbogatire a colectiilor. 

Program de vizitare: zilnic intre orele 10 - 18.
Tarife: 6 lei - adulti; 4 lei - copii.

Hotel PALACE

Sinaia, Hotelul Palace, Foto: Cristina Balaci

În 1911 după ce au dispărut într-un incendiu hotelul Sinaia şi Casinoul, Eforia iniţiază constituirea societăţii româno-engleze, Societatea Sinaia, menită să construiască un mare hotel, Casinoul şi o sală de sport. Lucrările au fost începute iarna, iar în vara anului următor uriaşul hotel a fost terminat. S-a lucrat în spatele pereţilor de rogojină, unde focul ardea în continuu. Hotelul Palace a avut 150 de garsoniere şi apartamente, iar la ultimul etaj camere pentru însoţitorii şi servitorii personali ai pasagerilor, iar personalul hotelului locuia la mansa

Cota 1400

Cota 1400

din Sinaia reprezinta o evadare din aglomeratia marilor orase, iar efortul de a urca pana aici este rasplatit prin aerul curat si panorama minunata asupra orasului Sinaia.

La cota 1400 se poate ajunge cu telecabina, pretul unui bilet fiind de 10 lei pentru un adult sau cu telegondola, pentru aceeasi suma de bani.

In cazul in care doriti sa innoptati la cota 1400, trebuie sa stiti ca exista Hotelul Alpin, modern utilat, renovat recent, cu camere mari de 4 ****.

Atractiile turistice din zona:

  • Urcarea pana la cota 2000 cu telecabina sau cu telescaunul;
  • Numeroasele trasee turistice;
  • Varful Moldoveanu;
  • Partia de schi;

Cota 2000 

Cota 2000

din Sinaia ofera o priveliste minunata asupra orasului Sinaia si mai ales aer tare si curat de munte. In sezonul de iarna, este foarte apreciata de iubitorii sporturilor de sezon,  aici putand practica cel mai bun schi de altitudine din Romania.

Turistilor carora le place muntele si vor sa faca miscare le recomandam unul din traseele montane:

  • Traseul Stana Regala, drumul Piciorul Pietrei Arse;
  • Traseul Drumul de Vara;
  • Traseul montan Varful Omu, se pot urmari marcajele: banda rosie, banda galbena, circa 5-6 ore. Traseul poate fi parcurs din Sinaia, cu telecabina, pana la Hotelul Alpin, dupa care se urmeaza poteca marcata cu banda rosie si cruce galbena pana la Cabana Varful cu Dor.

La cota 2000 se mai poate ajunge cu telecabina din oras sau cu telegondola pana la 1400 de metri altitudine, iar diferenta pana la 2000 de metri putand fi parcursa cu telescaunul.

Casa Nicolae Iorga

Casa Nicolae Iorga Sinaia

 

Casa istoricului Nicolae Iorga a fost construita in anul 1918, la intersectia dintre strazile Calea Codrului si Gheorghe Doja din cartierul Furnica 

Vila a fost realizata in stil romanesc, dupa planurile arhitectului Bortonovski.

Nicolae Iorga a avut un sfarsit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia si asasinat la 27 noiembrie 1940 de către un grup de legionari.

Adresa: str. Gheorghe Doja nr.1

 

Parcul Dimitrie Ghica

 

Parcul "Dimitrie Ghica" din Sinaia, a fost infiintat in anul 1881 iar amenajarea s-a facut sub indrumarea arhitectului peisagist elvetian, Eder. Acesta adaposteste mai multi arbori seculari, iar in interiorul sau se desfasoara, pe o scena amenajata, festivalurile din Sinaia. parc1

Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce strabat parcul, busturile unor personalitati care au locuit sau doar au vizitat orasul Sinaia, ca, de exemplu: Mihai Eminescu si lon Creanga, Nicolae Balcescu precum si Dimitrie Ghica. Acesta, a fost un apropiat al Domnitorului devenit ulterior Rege, Carol I. Chiar la intrarea in parc se mai afla si bustul actorului lon (lancu) Brezeanu, Cetatean de Onoare al orasului Sinaia, si dupa cum se mentioneaza, si "cetatean" al lui Caragiale. A trait intre anii 1869-1940.

Muzeul Rezervatiei Bucegi


Este o sectie a muzeului judetean de stiinte ale naturii Prahova, infiintata in anul 1976 prin grija profesoarei emerite Margareta Mosneaga, prestigios om de stiinta prahovean. Muzeul este situat in parcul "Dimitrie Ghica" din Sinaia, si cuprinde exemplare din flora si fauna Bucegilor, specii rare si ocrotite, specii pe cale de disparitie si chiar disparute, precum si endemisme (specifice doar Bucegilor). Cladirea a fost renovata si repusa in circuitul turistic in anul 1993, prin grija profesoarei doctor docent Emilia lancu si a profesoarei universitare Ileana Craciun, acestora apartinandu-le si conceptia tematica actuala a muzeului. La dispozitia vizitatorilor mai sta si o sala de expozitii temporare, care a adapostit zeci de expozitii cum ar fi: de goblen, cochilii, reptile vii si altele. La sfarsitul vizitei, orice turist isi poate asterne impresiile intr-un caiet special dedicat acestui lucru.
Bucegii pe care i-a indragit atat de mult Margareta Mosneaga, s-au prezentat astfel in conceptia acesteia: "exista o necesitate imperioasa a ocrotirii naturii, atat in privinta celor ce cuprinde ea, ca monumente declarate, si aflate deci sub scutul legii, cat si in legatura cu tot ansamblul peisagistic pe care il strabat si il admira milioane de oameni, printre care, din pacate, se mai gasesc si din aceia, care uita ca vor mai trece si altii pe acolo, maine, peste un an, peste decenii." Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 19.00.

Vila Argentoianu

Sinaia, Vila Argetoianu, Foto: Nagy Adél

Proprietarul acestei vile a fost Constantin Argetoianu (1874-1955), un politician renumit. El a făcut parte din grupul de fondatori ai Partidului Poporului (1918), apoi a devenit membru al Partidului Naţional Liberal, şi prim ministru al ţării în perioada 28 septembrie 1939 şi 23 noiembrie 1939. A fost un om bogat, om de afaceri, director şi acţionar la numeroase companii. Vila lui de pe strada Mănăstirii astăzi găzduieşte Restaurantul Belvedere.

Articol editat de NYC

surse

 https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-10-dintre-cele-mai-interesante-obiective-turistice-din-sinaia--un-loc-cu-o-istorie-incarcata-de-cultura

https://www.welcometoromania.ro/Sinaia/