Sfinxul este o creatură mitică, având cap de om şi corp de leu. Primele sale întrupări se găsesc în Egiptul Antic şi este înfăţişat ca un gardian ce flanchează intrarea în temple. În schimb, cultura greacă îl consideră un personaj necruţător, ce adresează o singură întrebare celor care îi ies în cale şi îi ucide dacă nu cunosc răspunsul. Ulterior, a fost preluat de numeroase popoare, inclusiv la noi.

Sfinxul şi sfinxişorul Roşiei Montane

 

Sfinxul Roşiei Montane este situat pe unul dintre cele mai înalte puncte aleMasivului Cârnic, ce ascunde în măruntaiele sale istoria mineritului european din preistorie până în epoca modernă. Mai mult, ca să vezi ce poţi vedea la Roşia Montană coborând în subteranele Cârnicului, ar trebui să mergi în Europa în şapte-opt puncte si nu ai vedea tot. În fotografia de mai sus, se poate observa şi Sfinxişorul, un cap mai mic situat deasupra Sfinxului mare.

Gold Corporation a încercat zadarnic până acum exploatarea masivului în carieră deschisă, deşi acesta este considerat în mod oficial monument istoric de clasa A, cu cel mai înalt grad de protecţie. Unii ar spune că eforturile canadienilor sunt fără sorţi de izbândă cât timp Sfinxul, gardianul Masivului Cârnic, va păzi acest templu al băieşitului, modelat de priceperea omului vreme de mai bine de două mii de ani.

sursa https://vizitatirosiamontana.wordpress.com/2013/04/18/sfinxul-rosiei-montane/