Secretul de sub ape
Secretul de sub ape
În timpul unor antrenamente de scufundari, salvamontistii din Neamt au descoperit la peste 30 de metri adancime, pe fundul lacului Bicaz ,intinse pe aproape 300 de metri zeci de pietre de mormant, cruci si fundatii ale unor cladiri vechi de mii de ani. Urmele unei civilizatii care ar putea insemna mult pentru istoria locurilor, zac pe fundul apei, fara ca nimeni sa nu le fi cercetat vreodata.
Antena 1 anunta ca inscriptiile de pe aceste vestigii sunt asemanatoare celor mai vechi scrieri cunoscute de civilizatia umana.
"Spre surprinderea noastra, ne-am dat seama ca poate fi vorba despre un cimitir stravechi precrestin. Comparand acele simboluri cu cele din literatura de specialiatate, ne-am dat seama ca cel putin doua provin din scrierea pelasga, o scriere considerate printre primele din lume, datand de acum 10.000 de ani inaintea erei noastre", a spus unul dintre scafandri.
Marea dintre munti, asa cum este denumit lacul de acumulare Izvorul Muntelui, s-a nascut in 1959, odata cu finalizarea barajului de
Conform planurilor proiectantilor lacului de acumulare, doua cimitire urmau sa fie definitiv ingropate sub luciul marii dintre munti. Groparilor le-a luat aproape un an sa sape cateva sute de morminte pentru a recupera cosciugele pe care localnicii le-au carat, in spinare ori cu caruta, in noul cimitir din Dealul Chiritenilor. Nu au fost lasate in urma nici ramasitele strajuite de cruci pe care nu se mai puteau citi nume. Credinciosii au adunat in cutii de lemn cranii si oase fara identitate, pentru a le reda odihna vesnica intr-o groapa comuna, la capatul Drumului Mortilor. Deci nu poate exista nici o confuzie in privinta aceasta.
Poate ca se va reusi scoaterea unor lespezi inscriptionate pentru cercetare si datare.
NYC
Sursa Dicolo de limite