Rezervatia de ursi de la Zarnesti-BV

31.08.2013 14:19

 

Rezervaţia de urşi "Libearty" adăposteşte în prezent 71 de urşi bruni aduşi din captivitate din toata Europa si un urs negru din Tibet. Acesti ursi erau ţinuţi în condiţii improprii la restaurante, benzinării, hoteluri sau chiar mănăstiri. Rezervatia a fost infintata in memoria ursoaicei Maya pe locul unei vechi unitati militare .

Maya a fost un urs tinut in captivitate pentru multi ani si ca urmare a suferit numeroase traume psihologice. Asadar a inceput sa se devoreze singura si sa se automutileze. Dupa 3 interventii a unor echipaje straine de protectie a animalelor, Maya nu a mai putut fi salvata. De fiecare data lasata singura se zgaria cu ghearele si isi manca din propriul corp pana cand s-a luat decizia sa fie omorata pentru a-i curma chinul. Ca urmare a acestui tragic incident s-a luat decizia de a se construi acest sanctuar unde sunt adusi ursii salvati din captivitate si unde au parte de ingrijirile necesare reintegrarii lor in libertate.

Fiecare urs de acolo are o poveste trista in spate, insa una dintre cele mai impresionante este cea a Murei. Mura este o fetita ursulet care era folosita la circ. Dupa 5 ani insa a refuzat sa isi mai faca numarul, care consta in faptul ca mergea pe bicicleta pe scena, imbracata intr-o fusta. Cei de la circ au luat decizia de a o omori, intrucat nu le mai era de folos. Dupa interventia celor din rezervatie, Mura a fost salvata si adusa la Zarnesti.

Printre problemele pe care le-a avut se numara cea cu mancarea. Refuza sa manance cand i se dadea pentru ca stia ca daca nu-si face numarul nu primeste mancare. I-au trebuit 6 luni ca cei de acolo s-o convinga ca e in regula sa manance fara sa danseze. Mura iese in continuare in evidenta in rezervatie pentru ca ori de cate ori vede oameni se plimba pana la marginea gardului si face rotocoale in aer ca la un spectacol, repetitiv si obsesiv, pana cand pleaca oamenii, desi au trecut deja 3 ani de cand e libera.

 

Rezervaţia este unică în ţară, fiind singura rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România. Aceasta a fost deschisă în 2006, însă inuagurarea oficială a fost făcută în anul 2008 de Asociaţia "Milioane de Prieteni" şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor (WSPA).

Parcul se află în oraşul Zărneşti, şi are o suprafaţă de 70 de hectare de păşune şi teren împădurit, înconjurat cu 1.500 de metri de gard şi 15 kilometri de sârmă racordată la o tensiune de 8.000 de volţi. Investiţia este rezultatul unui parteneriat între Primăria Zărneşti, Asociaţia "Milioane de Prieteni" şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor, aceasta din urmă contribuind cu 1,5 milioane de euro la realizarea parcului.

Parcul poate adăposti o sută de urşi. Includerea urşilor în Rezervaţia "Libearty" se face după reguli sanitar-veternare stricte. Orice urs adus în rezervaţie este ţinut un timp în carantină. Apoi, una dintre primele operaţiunieste microciparea lor, pentru a putea fi urmăriţi, după care urmează sterilizarea. Cei 1,5 milioane de euro necesari pentru înfiinţarea rezervaţiei au fost obţinuţi prin donaţii ale iubitorilor de animale din întreaga lume, prin Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor.

 

Un trenuleţ care va transporta turiştii prin Rezervaţia de urşi "Libearty" de la Zărneşti a fost inaugurat pe 21,08,2013, de Asociaţia de protecţie a animalelor "Milioane de prieteni" Braşov, pentru ca vizitatorii să poată observa comportamentul urşilor în habitatul lor natural.Trenuleţul va avea o oprire la panoramă, la piscina cea mare. "Trenuleţul Libertăţii”, care te plimbă prin rezervaţia de la Zărneşti, este de fapt un tractoraş cu o remorcă speciala cu 24 de locuri.Au ales această soluţie pentru că sunt multe persoane care nu au posibilitatea fizică să urce şi atunci urcă numai până la jumătate, fiind acomaniate de un ghid.Trenuleţul se va opri in cateva statii, turiştii vor putea să vadă urşii de la câţiva metri, vor putea face poze. Se va face o oprire la monumentul Mayei, unde se explica cum a pornit întreaga poveste a sanctuarului, după ca face o oprire la Prinţul Charles şi la Mex unde este  singurul urs  negru tibetan din rezervaţie, după care se va urca la piscina din ţarcul unu. De obicei, dimineaţa fac baie acolo urşii. În final, se va face o oprire aproape de clădirea administrativă. Pe drum,se pote observa cum îşi marchează urşii teritoriul, cum socializează în sanctuar şi ce este un «copac facebook» şi să vadă ce înseamnă să ţii un animal într-o cuşcă, ce urmări există asupra psihicului animalului în urma ţinerii lui în captivitate în condţii foarte proaste."Copacul facebook" este, de fapt, un copac unde urşii îşi lasă "profilul", potrivit sursei citate Mediafax