Porti deschise la cetatea dacica a lui Decebal-Parscov

11.06.2014 13:11

Muzeul Județean Buzău – Secția de Arheologie și Etnografie, în parteneriat cu Travel Buzău - Asociația pentru promovare și dezvoltare turistică, partener principal, MCM Petrol Buzău,

Clubul Offroad Berca și Asociația Culturală Arkadia, organizează evenimentul Ziua porților deschise pe șantierul arheologic Târcov – Piatra cu Lilieci, din Pârscov, în data de 21 iunie 2014, între orele 10.00 și 16.00. În cadrul acestei activități, participanții vor putea vizita situl arheologic de la Târcov – Piatra cu Lilieci, unde vor fi prezentate situații arheologice în cursul cercetării și artefactele descoperite.

Primele cercetări în acest sit au fost efectuate în 1988 și apoi reluate în anul 2007, continuând și în prezent. Cetatea dacică de la Târcov se află plasată pe o culme greu accesibilă având trei laturi abrupte și o înălțime de 735 m. Datele oferite de descoperirile arheologice au indicat faptul că această cetate a funcționat în perioada domniei regelui Decebal, având probabil un rol important în sistemul defensiv organizat de regele dac pentru a controla accesul spre Transilvania, pe cursul superior al râului Buzău. Până în prezent au fost identificate structuri de fortificare, constând din fundații de piatră semifasonată, precum și baza de piatră a unui turn din lemn, care avea rolul de ­suprave­ghere. Au fost cercetate câteva locuințe și anexe gospodărești, fiind descoperite numeroase artefacte din ceramică, fier, bronz, os și piatră.

„Vizitatorii care doresc să participe la acest eveniment, găsesc atât pe site-ul instituției www.muzeubuzau.ro cât și pe contul oficial de Facebook al Muzeului Județean Buzău, hărți ce le vor permite să ajungă la locația sitului. De asemenea, informații suplimentare privind traseul se pot obține atât la sediul Casei Memoriale Vasile Voiculescu din Pârscov cât și la adresa de e-mail dan_cos_buzau@yahoo.comAceastă adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , precum și la telefon 0763 656 786 (Daniel Costache – cercetător științific în cadrul Muzeului Județean Buzău). Se recomandă echiparea cu echipament de drumeție montană (încălță­minte cu talpă aderentă, impermeabilă) precum și echipament pentru ploaie (pelerină de ploaie). Facem mențiunea că aprovizionarea cu apă, precum și alte produse alimentare, este posibilă cel mult din satul Pârscov, deoarece pe traseu nu există magazine și surse sigure de apă potabilă. De asemenea nu indicăm traseul copiilor cu vârste de sub 10-12 ani și nici șoferilor neexperimentați, chiar dacă conduc mașini de teren”, se arată în comunicatul Muzeului Județean.
Organizatorii nu își asumă nicio responsabilitate pentru accidente produse în drumul către și dinspre situl arheologic, mai ales dacă acesta nu se face cu însoțire din partea organizatorilor.

https://opiniabuzau.ro/index.php/cultura/26260-porti-deschise-la-parscov-la-fosta-cetate-din-timpul-domniei-lui-decebal