Poiana Narciselor

10.03.2014 10:45

La 60 de kilometri distanţă de Braşov, se întinde o pajişte mare, pe care cresc în fiecare an minunatele narcise. Puţine flori au un parfum atât de senzual şi pronunţat ca al narciselor. Natura şi-a desăvârşit creaţia în satul braşovean Vad, în Poiana Narciselor. Zona este arie protejată de interes naţional, iar culesul frumoaselor narcise este interzis prin lege. În fiecare an, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aici se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor şi o mare sărbătoare a sătenilor.

 

 

 

 

 

  • Narcise protejate prin lege

 

Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului, cunoscută cel mai adesea sub numele de Poiana Narciselor sau Poiana Vadului, cum îi spun localnicii, este cea mai mare rezervaţie naturală de profil din Europa, întinsă pe o suprafaţă de 400 de hectare.

O minunăţie a naturii am putea spune, un loc de o frumuseţe aparte, în care natura ne-a dăruit puritatea acestei flori gingaşe. Rezervaţia se află la marginea satului Vad, comuna Şercaia, judeţul Braşov.

 

 

 

Dumbrava Vadului este situată în partea central-vestică a judeţului Braşov, la 3 kilometri spre sud-vest de satul Vad şi este străbătută de drumul comunal DC65 (şosea asfaltată). Drumul care duce spre Poiana Narciselor este DN1, de la Braşov către Făgăraş. Ajunşi în comuna Şercaia, de care aparţine satul Vad, se desprindeşoseaua către Râşnov-Predeal. Urmaţi acest drum până în satul Vad, iar de acolo pe un  drum local de 3 kilometri veţi ajunge la splendida rezervaţie naturală cu narcise.

 

Acest loc magnific acoperit cu pădure de stejar găzduieşte pe cele 400 de hectare ale sale poieni de flori care îţi iau privirea, narcise protejate prin lege. Narcise cât vezi cu ochii, lăsate să crească liber în toată splendoarea lor. Fiind rezervaţie naturală, însă, nu ai voie să le culegi.

Termenul de narcisă vine de la mitul frumosului tânăr Narcis din mitologia greacă,care s-ar fi îndrăgostit de chipul său. Legenda spune că floarea a apărut la moartea sa, chiar pe mormântul său.

 

  • Coprinele de la Vad

 

Creşterea narciselor a fost favorizată în primul rând de solul podzolic cu urme de mlaştină şi umbre slabe ale arborilor. Milioane de narcise înfloresc, în special în luna mai a fiecărui an, în unele locuri depăşind chiar şi 150 de fire pe metrul pătrat.Localnicii le-au numit coprine şi se mândresc cu locul acesta cu care le-a înzestrat Dumnezeu satul.

Frumuseţea locului a atras mii de turişti şi nu numai. Dumbrava Vadului a constituitun minunat decor al unui episod al filmului artistic românesc Neamul Şoimăreştilor, ecranizare a romanului cu acelaşi nume scris de Mihail Sadoveanu.

 

 

 

An de an, în Poiana Narciselor se organizează Festivalul Narciselor, o zi de sărbătoare mare pentru localnici. Festivalul de etnologie şi folclor are loc la marea sărbătoare a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pe 21 mai, unde tradiţiile transilvănene şi preparate culinare pe măsură pot fi admirate şi gustate în cadrul evenimentului. Tinerii din Valea Homorodului, îmbrăcaţi în port popular, se îndreaptă spre această poiană pentru a participa la tradiţionalele întreceri cu tinerii din sateleşi judeţele învecinate.

 

 

 

Festivalul Narciselor este un prilej cu totul aparte de a evidenţia frumuseţea dansului, a cântecului, portului şi obiceiurilor populare din zonă, într-un cadru excelent şi deosebit în care narcisele sunt cele care însufleţesc şi mai mult festivalul.

Din păcate, în ultimii ani pajiştea de narcise a fost vandalizată şi culeasă în mod abuziv, restrângându-şi aria de apariţie, deşi narcisa care creşte aici este protejată prin lege. Cu toate acestea, locul a rămas unul deosebit, în care narcisele cresc în toată splendoarea lor.

 

 

Autor: Ecaterina Pop

Sursa: https://www.financiarul.ro/2013/08/28/poiana-narciselor-cea-mai-mare-rezervatie-naturala-de-narcise-din-europa/