PE URMELE SFERELOR DE PIATRA

06.02.2014 14:44

Trovanti, Cluj, Feleacu, Valea Caprioarei

Vasile Bouaru 

Un traseu scurt dar foarte spectaculos se poate parcurge pornind din satul Feleacu, de langa Cluj. Acest sat se afla la aproximativ 7 km de centrul Clujului. Pornind din Cluj spre satul Feleacu, imediat cum drumul E81 trece de varful Dealului Feleacu se desprinde spre dreapta in sensul de mers un drum care urca domol printre niste case. Este drumul pe care am iesit de pe traseul descris la https://www.romania-natura.ro/node/869.

Ne inscriem pe acest drum si in cateva sute de metri iesim din sat. Ziua de sfarsit de septembrie 2013 este minunata din punct de vedere meteo si vedem orasul Cluj (foto 1). Ne atrage atentia, pe partea dreapta in sensul de mers, o sfera suspendata, de fapt o statie meteo. In vecinatatea ei se afla un mic teren de fotbal. Din dreptul acelui teren ne abatem spre stanga fata de sensul de mers (foto 2). Vom cobori spre Valea Caprioarei (foto 3), sapata de un mic parau. Am mai intalnit si denumirea de Valea Capriorii.

Mai jos intalnim o adapatoare (foto 7) dar nu coboram direct spre ea ci urcam cativa zeci de metri inapoi pentru ca zarim iar o portiune cu trovanti (foto 8). Intr-adevar, acolo parca s-ar naste sferele de piatra (foto 9). Mai jos, alti trovanti, aproape ingropati (foto 10).

Urmam strict paraul. Pe alocuri razbatem mai greu deoarece chiar langa apa vegetatia este mai deasa, copacii sunt mai abundenti. Undeva mai la vale, la o mica confluenta, intalnim o arie cu foarte multi trovanti, aproape sferici (foto 13). Stau raspanditi peste tot (foto 14). Unul mai mare a fost spart si acum este folosit ca suport (foto 15).

Undeva un trovant mai mic sta unit de unul mai mare (foto 18). Din nou vegetatia ne pune piedici dar razbatem prin aceasta mica jungla gasind sfere mari de piatra (foto 19).
Prin locurile unde putem cobori aproape de albia paraului, care a mai crescut putin in dimensiuni, gasim mereu si mereu trovanti (foto 21). Unul are o forma deosebita si este mare si greoi (foto 22). Altii vor sa ramana sferici desi apa ii erodeaza constant (foto 23). 
Ne impresioneaza salbaticia locului precum si forma acestor sfere de piatra (foto 24). 
Undeva mai jos vegetatia este atat de abundenta incat inaintarea pe mal in imediata apropiere a paraului devine aproape imposibila. Asa ca urcam pe malul stang geografic si urmam la inceput una din potecile firave care se strecoara printre copaci dar care apoi ajunge la un drum forestier (foto 27). Urmam acest drum care ne scoate destul de repede in vecinatatea unor case din locul numit Valea Caprioarei. Prin pajistile de pe marginea drumului intalnim branduse (foto 28) dar si alti trovanti mai mici dar spectaculosi (foto 29
Inca putin si ajungem la intrarea pe acest drum, intrare care se desprinde de undeva din drumul E81, din partea sudica a satului Feleacu. Aceasta intrare pe drumul spre Valea Caprioarei (foto 30) este ornata cu multi trovanti mici.
SURSAhttps://sites.google.com/site/romanianatura40/