OPT MOASTE la care se inchina MILIOANE DE ROMANI

01.11.2013 08:48

Moastele sfintilor atrag in fiecare an zeci de mii poate sute de mii de credinciosi pentru a le vedea si a le simti puterea! De fapt puterea credintei in miracole a oamenilor este cea care ii mana pe cei mai multi credinciosi la cozile imense in zilele in care sunt deschise publicului larg “mumiile”. Desigur de-a lungul timpului aceasta practica a starnit numeroase controverse mai ales ca Iisus spunea “”Eu sunt Calea, Adevarul si Viata! Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine” (Ioan 14:6). Va invitam sa vedeti un top al moastelor la care se inchina romanii cu mentiunea ca ordinea este pur intamplatoare, relevanta fiind nevoia fiecaruia de a-si gasi raspunsul la ceea ce cauta.

 

1andrei8. Moastele Sf. Andrei

Sfantul Andrei a fost fratele Sfantului Apostol Petru si ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Apostol Andrei a fost prima persoana chemata la slujirea apostoleasca si primul dintre Apostoli care a vestit ca Hristos este Mesia. Moastele Sfantului Andrei au fost prezente in Patras pana in 357, cand imparatul Constantiu II le-a luat si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol. Sfintele Moaste s-au pastrat intregi pana in 850, cand imparatul Vasile I Macedoneanul le-a trimis locuitorilor din Patras capul Sfantului Andrei. Toma Paleologul, fratele ultimului imparat bizantin (Constantin IX), refugiat la Roma din cauza turcilor, a luat cu el in anul 1453 capul si un deget al Sfantului Andrei si le-a oferit papei Pius al II lea. Exista si traditia ca in anul 1208, cardinalul Petru din Capua a luat moastele Sfantului Andrei din Constantinopol si le-a dus in catedrala din Amalfi, de unde au fost luate in jurul anului 1460 de papa Pius al II lea si duse in catedrala San Pietro din Roma, lasand in Amalfi cateva particele. Capul Sfantului Andrei ajunge in Patras in anul 1964, in Catedrala San Pietro pastrandu-se numai o particica din moastele Sfantului Andrei. Mentionam ca Fruntea Sfantului Apostol Andrei este prezenta in Schitul Sfantul Andreidin Muntele Athos, de langa Manastirea Vatoped.

Particele din moastele Sfantului Apostol Andrei se pastreaza in mai multe locuri: Pestera Sfantului Andrei (situata la 59 km de Constanta, in padurea de langa localitatea Ion Corvin), biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Targul Neamt, catedrala arhiepiscopala din Galati, biserica “Sfantul Apostol Andrei” din Oradea, manastirile Neamt, Secu, Hurezi, catedrala episcopala din Giurgiu si la Paraclisul cu hramurile “Invierea Domnului”, “Icoana Maicii Domnului – Prodromita” si “Sfantul Ioan Gura de Aur” din apropierea santierului Catedralei Mantuirii Neamului.

 

1ciprian7. Moastele Sf. Ciprian

Sfantul Ciprian a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Ciprian a fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei. Biserica Zlatari este una dintre vechile biserici ale capitalei Romaniei. Pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosoaiei – pornind dinspre Dambovita, gasesti pe partea dreapta, intre strazile Stavropoleos si Lipscani, Biserica Sfantul Ciprian – Zlatari, incadrata de blocuri noi, cu zece etaje. Biserica Zlatari gazduieste Moastele Sfantului Mucenic Ciprian, venerate de intreaga crestinatate. Mana dreapta a Sfantului Ciprian, facatoare de minuni, se afla in partea stanga a altarului, intr-o caseta de mici dimensiuni. Orice credincios se poate inchinaSfintelor Moaste. Oamenii il cinstesc pentru partea luminoasa a vietii sale: convertirea la crestinism, viata inchinata slujirii lui Hristos si pentru cununa de martir pe care a primit-o in vremea cand era episcop. Sfantul Ciprian este cinstit ca cel care inlatura farmecele si vrajile.

 

1paraschiva6. Moastele Sf. Parascheva

Sfanta Parascheva de la Iasi este pomenita de catre Biserica Ortodoxa Romana pe 14 octombrie. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. Onomasticul grecesc paraskevi inseamna “a cincea zi a saptamanii, vineri”. In traditia populara “Sfanta Vineri” era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea. Vasile Lupu ctitorind la Iasi biserica “Sfintii Trei Ierarhi” si amintindu-si de Ioan Asan, care la vremea sa a stramutat moastele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi. Plateste toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, si astfel, patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei. Din actul patriarhal, datat septembrie 1641, reiese ca au fost aduse din Constantinopol “pentru sfintirea tarii si binecuvantarea si lauda lui (Vasile Lupu) cinstitele si sfintele moaste ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea Noua”. Ocrotitoarea Moldovei aduna an de an, la Iasi, sute de mii de pelerini.

 

1nicolae5. Moastele Sf. Nicolae

Moastele Sfantului Nicolae se regasesc la Biserica Sfantul Gheorge Nou din Bucuresti. In toata viata lui de om, Nicolae a incercat sa ii multumeasca pe altii. Se spune despre el ca s-a nascut intr-o familie avuta si ca atunci cand si-a pierdut parintii a impartit toata averea nevoiasilor. A trait in simplitate si dragoste fata de semeni. Ii proteja pe cei mici si nu a renuntat niciodata la acest obicei. Astfel se explica de ce, duminica noapte, o sa treaca pe la toti cei care au fost cuminti si buni.

 

 

1antonie4. Moastele Sf. Antonie

Moastele Sf. Antonie se regasesc la Schitul Iezer din jud. Valcea. Antonie este considerat simbolul sfantului universal si parintele spiritual al saracilor. El este si patronul spiritual al lucrurilor pierdute si regasite, fiind totodata considerat mijlocitorul pamantenilor catre divinitate.

 

 

 

 

1pantelimon3. Moastele Sf. Pantelimon

Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit “doctor fara de arginti”, aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos. Moastele Sfantului Pantelimon sunt imprastiate in toata lumea crestina, multimi de credinciosi gasind mangaiere si tamaduire la acestea, spre care Dumnezeu se milostiveste ca spre un lucru drag, ca spre “prietenul” Sau, doctorul Pantelimon. Multe lacase de cult, biserici si manastiri, cabinete si asociatii medicale, sunt puse sub ocrotirea Sfantului Pantelimon. Atat in afara tarii, cat si la noi, moastele Sfantului Pantelimon, aduc neincetate bucurii si tamaduiri. Catedrala Episcopala din Galati si Catedrala Mitropolitana din Iasi pastreza, cu mare bucurie, cate o particica din Sfintele sale Moaste. In Bucuresti, multe biserici s-au invrednicit de darul cel mare al prezentei unei particele din Moastele Sfantului Pantelimon. Acestea sunt urmatoarlee: Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei),Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare ((Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

 

1valentin2. Moastele Sf. Valentin

Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197. Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-NouaCalist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, in anul 2005.

 

1mina1. Moastele Sf. Mina

Sfantul Mina este praznuit de ortodocsi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii il serbeaza pe 24 noiembrie. Este sfantul care ii ocroteste pe pagubiti, se arata grabnic ajutator celor nedreptatiti in procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati. Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenti indeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica “Sfantul Mina” din Bucuresti, cu credinta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele mucenicului Mina. Incepand din anul 1874, biserica “Sfantul Mucenic Mina” din Bucuresti pastreaza fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Manastirea “Sfantul Mina” din Egipt si puse intr-o racla executata in anul 1941, cu sprijinul arhiereului Veniamin Pocitan. Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina. Si in Biserica “Sfantul Mina” din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiespicopul Sucevei si Radautilor.

sursa

https://www.caplimpede.ro/