Misterele Dobrogei -Pestera Movile- ecosistem unic in Lume

19.02.2014 15:02

 

Peştera de la Movile este situată la periferia oraşului Mangalia. Această peşteră a fost descoperită accidental în 1986. Pe locul în care există peştera urma să fie construită o termocentrală. Peştera a fost descoperită în momentul forării pentru verificarea stabilităţii terenului.

 

 

 

S-a descoperit că acestă peşteră este unică în lume, aici găsindu-se viaţă în apă termală sulfuroasă. Viaţa în astfel de condiţii era considerată, până la momentul respectiv, imposibilă. Peştera are doar o galerie, lungă de 200 m, scundă şi nespectaculoasă. Aici s-au descoperit peste 35 de specii noi, dintre care un scorpion veninos. Toate sunt depigmentate şi lipsite de ochi, dar înzestrate cu antene lungi şi cu alte adaptări specifice mediului cavernicol. Doar în Peştera Mammoth din America s-au mai găsit atâtea specii. Dar aceea are 550 km, nu doar 200 de metri. Peştera nu poate fi vizitată decât de specialişti, în echipe de 2-3 persoane, iar durata unei vizite nu trebuie să depăşească două ore.

 

 

 

 

Pe baza descoperirii peşterii de la Movile a fost realizat, în 2005, filmul “The Cave”.

 

 

 

Sursa foto https://www.litoralsud.ro/mangalia/divertisment/pestera_movile.php

 Pestera s-a remarcat prin ecosistemul unic in lume ce s-a descoperit aici, atragand atentia pana si in randul cercetatorilor NASA (acestia comparand in anii '90 mediul subteran din Movile cu cel de pe Marte) .

Tip rezervatie: Mixta, speologica si morfogeologica
Suprafata: 12 ha
Amplasare: La Nord-Vest de municipiul Mangalia.

Acces la rezervatie: se face din DJ Mangalia – Albesti.

Pana in 1990, cand s-a inceput explorarea pesterii cei 12000 de metrii patrati au fost complet izolati de schimbarile mediului exterior.

Ecosistemul se presupune ca ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximtiv 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care sta la baza functionarii sistemului.

Paianjen Pestera Movile - https://bacterianeurons.blogspot.com/Lucrarile de cercetare (biospeologica, gelogica si explorative) au fost condus de Cristian Lascu, Stefan Sarbu si Radu Popa (membri GESS). La inceputul anilor '90 se descopera 35 specii complet noi biospeologiei. Pe suprafaţa apei sulfuroase din peşteră s-a observat prezenţa unui strat de câţiva milimetri grosime de substanţă albă, cremoasă. S-a constatat că era vorba despre o substanţă organică nutritivă, în care se aflau numeroase organisme, îndeosebi melci mici şi viermi. Speciile descoperite in aceasta pestera sunt majoritatea artropode, apartinand claselor Arachnida, Crustacea, Myriapoda si Insecta. Iar dintre speciile acvatice exemplarele apartin claselor Phyla Plathelmintes (viermi plati), Nematoda (viermi inelati), Rotifera, Annelida (viermi segmentati). Scorpion Pestera Movile - https://bacterianeurons.blogspot.com/Aceasta pestera este populata de lipitori rapitore care isi iau substantele nutritive de la cele cateva specii apartinand clasei Nematoda (viermi inelati) si Annelida (viermi segmentati), care, in schimb, depind de organismele chimiosintetizante.De asemenea s-au descoperit specii noi de pradatori cum ar fi doi pseudoscorpioni, un miriapod, patru paienjeni, si un scorpion de apa, lipitoarea care traieste de pe urma viermilor si un centipod de aproape 5 centimetri lungime.( s-a descoperit un paianjen a carui singura ruda apropiata se gaseste in Insulele Canare)

Pestera Movile, unul dintre cele mai neobisnuite ecosisteme, este populata cu nevertebrate care au adaptari datorate vietii subterane cum ar fi:

  • au corpul depigmentat
  • regresia sau absenta totala a simtului vazului
  • se hranesc cu bacterii si ciuperci care obtin energia din izvoarele calde sulfuroase de sub pestera.

Profil Pestera Movile - https://bacterianeurons.blogspot.com/Din punct de vedere geologic pestera este asezata in Platforma Moesica si dateaza din Cuaternar.
Avand o lungime totala de 300 de metri este considerata relativ mica, avand pasaje inguste ce alcatuiesc un labirint de galerii joase, de 1-2 metri, cu profil rotunjit, sapate in calcare oolitice si lumaselice sarmatiene.

Mediul din subteran este foarte bogat in hydrogen sulfurat (8-12 mg/l) , nivelul oxigenului este destul de redus (max. 10%), nivelul dioxidului de carbon este ridicat (2-3.5%) in timp ce nivelul metanului este destul de ridicat (1-2%). Apa din pestera are o compozitie chimica diferita fata de fantanile din apropiere, iar in sedimentele din pestera nu s-au gasit izotopii radioactivi comuni in solul Romaniei dupa accidentul de la Cernobal din 1986.

Intrarea in pestera se face printr-un put sapat artificial urmat de aproximativ 200m de galerii uscate labirintice , cu un profil rotunjit (inatimea intre 1-2m) si inundate (sifoanele fiind reprezentate de 3 clopote de aer relatv mici).

Pestera este inchisa cu o poata de beton, accesul fiind posibil doar cercetatorilor.

Scurt Istoric al descoperii acestui tezaur biospeologic

In1986, Nicolae Ceausescu ordona inceprea investigatiilor geologice in zona 2 Mai - Vama Veche in vederea construirii unei termocentrale uriase. Se zice ca dictatorul ar fi indicat locul chiar din elicopter. Locul indicat era o zona carstica dominata de movile (localnicii numeau movile , ridicatourile de pamant). „Am forat un put ca sa gasesc pestera. Am avut putin noroc, pentru ca am nimerit chiar in galerie, la 20 de metri adincime. Am vazut pe peretii incaperii misunind paianjeni, scorpioni, miriapozi si alte vietuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis ca sint nemaiintilnite in lume: o specie noua de paianjen, singurul scorpion de apa dulce cunoscut, nu stiu ce lipitoare-minune si prima lipitoare cavernicola din lume”, isi aminteste Cristian Lascu, reputat geolog si redactor-sef la revista „National Geographic Romania“. Proiectul de constructie a termocentralei a fost abandona, din fericire.

In 1996 , pestera este luata in vizorul NASA care impreuna cu cercetatorii romani lucreaza la pestera, interresul fiind maxim , asemanarea cu fosele vulcanice de pe MArte fiind evidenta. Odata lucrarile terminate cercetatorii romani au fost "furati" de NASA :-)

Potentialul stiintific al pesterii nu este epuizat. nimic semnificativ nu se mai petrece la Movile, inclusiv pentru ca putinii bani alocati cercetarii nu sint directionati catre prioritati reale. Laboratorul in care au lucrat cercetatorii romani este in pericol de a fi evacuat din cauza datoriilor fata de stat - Cristian Lascu

obanul_mare_si_pestera.pdf - Adobe Acrobat Professional_resize.jpg

sursahttps://spunesitu.adevarul.ro/Dezbateri/arhiva/