La doar 12 ani, o elevă de la Colegiul „Tudor Vianu” din Capitală arecel mai mare I Q

23.05.2014 01:23

Românca de 12 ani cu IQ mai mare decât Einstein

La doar 12 ani, o elevă de la Colegiul „Tudor Vianu” din Capitală este abonată la podiumul olimpiadelor naționale de matematică, informatică și la cel al concursurilor de șah.

A bifat locul I la Olimpiada Națională de Matematică în 2014 și în 2013, locul I la Olimpiada Națională de Informatică și medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Matematică, pe când era în clasa a IV-a, și a avut nevoie de o derogare ca să participe la concursul destinat doar elevilor din gimnaziu.

În clasa a VI-a, Alexandra Timofte este dependentă de competiție și părinții, amândoi cercetători la Institutul de Matematică al Academiei Române, au ajuns să o numească un „serial killer” al concursurilor. Deși a studiat doi ani în SUA, a ales Colegiul „Tudor Vianu”.

Copil precoce

Chiar dacă în primii ani de viață nu a arătat o atracție deosebită față de cifre, Alexandra a învățat să citească singură de la grădiniță, iar la 2 ani rezolva puzzle-uri complicate de nivelul copiilor de 6 ani.

„Alexandra s-a născut în Elveția, noi fiind acolo profesori, iar ca să îi facă acomodarea mai ușoară, educatoarea a pus-o să rezolve puzzle- uri. Când avea cam 2 ani, le rezolvase deja pe cele până la nivel de 6 ani, altele mai complicate nu aveau”, povestește Vlad Timofte, tatăl Alexandrei.

Profesorii, care au văzut în ea un copil supradotat, le-au recomandat să o testeze. Doi ani a studiat în SUA (clasa a II-a și a III-a), timp în care părinții au ocupat poziții de „Visiting Professors” la Universitatea din Mississippi, iar acolo a avut ocazia să îi fie testat și coeficientul de inteligență.

„Există două feluri de IQ – la varianta modernă a obținut scorul 156, în timp ce media este de 100, iar la varianta clasică, veche, 168,5. Se estimează că Einstein a avut 165, însă noi nu o luăm chiar așa. E mai mult o promisiune dacă se ține de treabă”, e moderat tatăl fetei.

Calificată la mai multe olimpiade

În clasa a IV-a s-a întors în România, cu gândul de a ajunge la „Tudor Vianu”, considerat o pepinieră de olimpici. A început să participe la concursuri importante încă din clasa a IV-a, când profesorul de matematică a sfătuit-o să ceară o derogare, pentru a putea participa la olimpiadă.

În același timp, se pregătea și pentru campionatul de șah și a ajuns la națională. Întâmplarea a făcut ca fazele naționale ale olimpiadei de matematică și a campionatului de șah să se suprapună, iar Alexandra a ales matematica, unde a câștigat o medalie de aur. În anul următor, a câștigat cele mai mari premii de până atunci: locul I la Olimpiada Națională de Matematică și la cea de Informatică, iar anul acesta, a continuat tradiția, bifând iar primul loc pe podium la Olimpiada Națională de Matematică și locul 7, la cea de Informatică.

Sursa: https://www.evz.ro/fetita-cu-iq-mai-mare-decat-einstein.html