Kara Murat

01.02.2014 02:47

Kara Murat Pașa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
 
 
Kara Dev
Murat 
Pașa
Marele Vizir al Imperiului Otoman
În biroul
5/unsprezece/1655-8/nouăsprezece/1655
Monarh Mehmed IV
Precedat de Ibșir Mustafa Pasha
Urmat de Ermeni Süleyman Pasha
În biroul
5/douăzeci și un/1649-8/cinci/1650
Monarh Mehmed IV
Precedat de Sofu Mehmed Pașa
Urmat de Melek Ahmed Pașa
Detalii personale
Decedat 1655 Hama , Siria otoman
Naționalitate Otoman
Religie Sunni Islam
Serviciu militar
Supunere  Imperiul Otoman
Service / ramură  Otoman Navy 
 Armata otomană
Rang Kapudan Pasha (Marele Amiral; 1653-1655) Janissary Agha (1648-1649)
Lupte / războaie Cretan War (1645-1669)

Kara Murat Pașa , sau Kara Murat Pașa Dev ( turcă , lit. Negru gigant Murat Pașa , a murit 1655), a fost un otoman de stat și ofițer militar. El a servit ca Kapudan Pașași de două ori la fel de marele vizir . Epitet lui Kara ("negre") se referă la curajul și Dev ("gigant"), la dimensiunea sa fizică.

 

 

Primii ani edit ]

Murat a fost o devșirme de albanez de origine. El sa remarcat în primele faze ale Cretan război între Imperiul Otoman și Republica de la Veneția . El a fost însărcinată diferite posturi în Janissary corpului (regimentele profesionale care au format nucleul armatei otomane ), și în 1648, în timpul întronizarea Mehmed IV , el a fost promovat pentru a fi comandant de trupele de ieniceri ( turcă : Yeniceri Agasi ). [ 1 ] În cazul în care marina otomană a fost învinsă de către venețieni în Bătălia de la Focchies la 12 mai 1649, Marele vizir Mehmed Pașa Sofu a fost acuzat pentru înfrângerea, și el a fost înlocuit cu Kara Murat Pașa la 21 mai. Murat a avut Sofu Mehmed Pașa exilat și apoi executat.

Primul termen de Mare Vizir 

Imperiul Otoman a fost trece printr-o perioadă prelungită de stagnare în prima jumătate a secolului al 17-lea, caracterizată prin Sultans nesigure și slabe și intrigi palat,Sultanatul de femei . La momentul numirii lui Murat ca Marele vizir, sultanul a fost de doar șapte ani, și cei doi sultanilor Valide (mama lui Turhan Hatice și bunicaKosem ), care au fost în calitate de Regents, s-au blocat într-o luptă pentru putere. În timp ce Kosem susținut Murat, Turhan Hatice a fost împotriva lui. Mai mult decât atât, liderii ienicerii, foști colegi Murat, a fost, de asemenea, împotriva lui. Sentimentul că viața lui era în pericol, Murat a demisionat pe 05 august 1650. [ 2 ] La sugestia lui, el a fost urmat de Melek Ahmed Pașa .

După demisia, Murat a fost numit în funcția de guvernator al Budin (moderne Budapesta , Ungaria ). În 1653, sa întors la Istanbul și a fost numit Kapudan Pasha (mare amiral) și însărcinat cu transportul întăriri și muniții de Creta pe mare. Marina venețian a fost blocada strâmtoarea Dardanele la momentul respectiv, dar Murat a reusit sa invinga venețienilor și rupe blocada lor în primul rând Bătălia de la Dardanele . [ 1 ]

Al doilea mandat ca Marele vizir și moarte edit ]

Murat Pașa a fost numit din nou ca Marele vizir la 11 mai 1655. De-al doilea mandat al său a fost foarte scurt, din cauza unor probleme economice, cât și de opoziție din ienicerii, el a trebuit să demisioneze la 19 august 1655. El a fost apoi numit la guvernator de Damasc , în Siria , dar de-a lungul mod de a prelua postul, el sa îmbolnăvit și a murit. Este interesant de observat că, în cei cinci ani dintre cei doi termeni săi, șase diferite pașalelor au fost numiți Grand vizirii, o indicație de instabilitatea politică a imperiului la mijlocul secolului al-17-lea.

Referințe edit ]

  1. Mergi până la:b Ayhan Buz: Osmanlı Sadrazamları, Neden Kitap, Istanbul, 2009, ISBN 978-975-254-278-5 pp105-106
  2. Sari în sus^ Prof. Yașar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye Tarihi CILT III, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991 p. 103-104
Birouri politice
Precedat de Sofu Mehmed Pașa Marele Vizir al Imperiului Otoman
5.douăzeci și un.1649-8.cinci.1650
Urmat de Melek Ahmed Pașa
Precedat de Ibșir Mustafa Pasha Marele Vizir al Imperiului Otoman
5.unsprezece.1655-08.nouăsprezece.1655
Urmat de Ermeni Süleyman Pasha
Birouri militare
Precedat de Koca Dervish Mehmed Pașa Kapudan Pasha
1653 - 11 mai 1655
Urmat de Dellak Mustafa Pasha
 

 

Iata ceva foarte interesant 

Cursul Eufratului

Eufratul este cel mai lung fluviu din vestul Asiei. El are o lungime de aproximativ 2.780 kilometri.[2] Se formează prin confluența a două râuri, Kara (Eufratul apusean), care izvorăște din Podișul Armeniei din estul Turciei, la nord de Erzurum și Murat (Eufratul răsăritean), care izvorăște dintr-o zonă aflată la sud-vest de Muntele Ararat, la nord de Lacul Van. Cursul superior al râului este caracterizat de canioane și defilee. Râurile Kabur și Balih se varsă în Eufrat în Siria răsăriteană.