Istorie

25.07.2013 08:24

Tablitele de la Sinaia

 

       Tablitele de la Sinaia se refera la un numar impresionant de tablite de aur inscriptionate intr-o limba si o scriere misterioasa, descoperite cu prilejul lucrarilor de captare a pârâielor Sfanta Ana si Peles, pentru aprovizionarea cu apa a Manastirii Sinaia, si de asanare a mlastinilor din Poiana Vacaria.

 

    “Se vorbea despre un misterios tezaur din placi de aur descoperit la Sinaia si despre legenda posibilei topiri a artefactelor de catre regele Carol I, dupa ce originalele fusesera copiate in plumb. Am vazut apoi fotografiile placilor pe un Cd. Imaginile lor m-au tulburat profund. Am in vedere, in primul rand, cateva declaratii explozive, care dovedesc ca regina Maria, spre exemplu, cunostea faptul ca placile originale din aur au fost topite. Apoi, disparitia misterioasa a unor documente de la manastirea Sinaia, in care, probabil, se mentiona ceva despre acest subiect. Nu in ultimul rand, actiunile unor forte care au “lucrat” tot timpul in vederea ascunderii adevarului acestui subiect, chiar si in perioada in care propaganda comunista sustinea si promova in forta ideea dacismului. Dar poate cea mai tulburatoare dezvaluire se refera la faptul ca, cel putin o parte din artefactele din plumb, a fost depozitata, dupa parerea mea, pana dupa ultimul razboi mondial, chiar la castelul Peles! Pentru ce vor fi fost pastrate aceste “falsuri” tocmai acolo, incercati dumneavoastra sa raspundeti.” – spunea Dumitru Manolache pentru Formula As.

 

    In ziarul “ Formula AS” anul XV , nr. 649 din 10-17 ianuarie 2005, pe prima pagina ne intâmpina un titlu care poate stârni oricui curiozitatea : “ Din tainele istoriei ‘ Misterul placutelor de plumb’ semnat de Horia Turcan.

 

    Generatii intregi de studenti au trecut pe langa aceasta Cronica Dacica pe placute de plumb , devenind arheologi si istorici, insa, precum mentorii lor, refuzasera chiar sa le dea un numar de inventar. Dar, ciudat, ciudat, ciudat, numarul placutelor de plumb au inceput sa scada la numar, asa , din senin, fara sa se stie de ce. Astfel d-l Dan Romalo când s-a adresat Institutului de Arheologie din Bucuresti, pentru a-si complecta lucrarea, descopera cu mirare o disparitie a lor in masa, azi gasindu-se doar 4 !!!! piese, din cele câteva sute existente anterior, ca la o visita ulterioara sa „re-apara” inca 31 de placute, la fel de misterios cum de altfel si disparusera ! A se vedea si articolul „Enigma Placutelor Dacice” din Gardianul din 31 Mai 2005 „au reaparut, la fel de misterios cum disparusera. Nu se stie de unde, nu se stie cum. Ce s-a intamplat cu restul, unde au ajuns, daca mai exista, nimeni nu poate spune nimic”.
    Majoritatea pieselor sunt drepunghiulare , exceptand una rotunda, avand dimensiuni intre 35 cm X 25 cm si 10 cm X 10 cm. Majoritatea par sa vorbeasca de imperiul dacic al lui Burebista, folosind un scris continuu, un alfabet chirilic , dar si latin, impreuna cu simboluri necunoscute si ciudate monograme. Se recunosc, cu usurinta, cuvinte , nume, antroponime, toponime si etnonime dacice. sursa

       In 2003, apare o carte despre tablitele de la Sinaia.
    Puse cap la cap, acestea ar reprezenta o istorie a Daciei, din stravechime pana la Decebal. Cartea produce un scandal in mediile academice. Oficial, se spune ca toate tablitele sunt falsuri realizate dintr-un patriotism exacerbat. Investigatiile au continuat totusi, in urma descifrarii unor nume de pe tablite. Se stie azi ca placa numarul 21, de exemplu, reprezinta planul cetatii Sarmizegetusa, de pe vremea lui Burebista.
S-a mai descoperit ca pe placa numarul 84 este tot cetatea Sarmizegetusa, dar de pe vremea lui Decebal. Placile au fost turnate in secolul al XIX-lea, conform testarilor de laborator. Concluzia: era imposibil ca in secolul al XIX-lea cineva sa stie ce se va descoperi in veacul urmator si sa reprezinte aceste date din viitor pe niste placi din plumb. Adica, placutele sunt copii ale unor originale antice, facute de daci. Libertatea

 

    Bazat pe traducerea unor tablite de lut vechi de aproape cinci milenii, Samuel Noah Kramer afirma în 1962 ca “Istoria începe la Sumer”. O concluzie transanta, care reflecta cunostintele acumulate de specialisti pana in acel moment. Dar si lipsa de comunicare specifica perioadei “Razboiului rece”. Cu un an inainte, in 1961, arheologul clujean Nicolae Vlassa, care sapa la Tartaria, intr-un sit al Culturii Vinca-Turdas, a anuntat descoperirea unor tablite de lut acoperite cu semne gravate, similare unei scrieri.

    Carturarii zilelor noastre sunt convinsi ca dacii nu cunosteau scrierea. O opinie categorica, contrazisa însa de autorii antici. În afara acestora, au mai ajuns însa pâna în zilele noastre si niste documente stranii, numite acum “Tablitele de la Sinaia”. Se spune ca initial au fost cateva sute si erau turnate în aur , metalul rezervat regilor si zeilor. Acum, se pare ca au mai ramas doar cateva zeci, copii turnate in plumb dupa originalele antice. In general, savantii le ignora si foarte putini sunt cei dispusi sa le ia in serios si sa le studieze. Jurnalul

 

    Multe dintre informatiile de pe tablite au confirmat descoperirile facute ulterior, dupa un secol, cum ar fi: planul cetatii Sarmisegetuza, forma templelor, colonada de la poarta de est etc. Aceste lucruri ar demonstra ca tablitele sunt originale, adica dacice.

Dar cat nu este de straniu, aceasta comoara descoperita cu mai mult de un secol in urma nu a fost niciodata studiata si nu i s-a dat importanta care ar fi trebuit sau nu s-a dorit acest lucru.

 

    Daca aceste Tablite de la Sinaia sunt falsuri, de ce nu isi asuma nimeni raspunderea sa o spuna clar, cu dovezi care nu lasa loc de interpretari !?!

Sursa: portal tfm on December