Ignis Maramures

19.01.2014 22:20

Ignis, Maramures. Locul unde Zeii, s-au suparat pe oameni. Le-au dat inca o lectie! Si ce daca!

 
Ignis vest. Sfinx.
Un megalit, un simulacru superb!
 
 
Un complex megalitic misterios! Simulacre antropomorfe, zoomorfe exceptionale!
De o frmusete tulburatoare!
 
 
Poate vom afla vreodata ... taina acestui complex megalitic urias
Imi aminteste de ... Gradina Zmeilor, jud. Salaj
 
 

 
DOSAR. In anul 2004, la 1.307 metri altitudine, pe varful Ignis, a fost instalat un radar ultraperformant. Financiar, investitia din apropierea Baii Mari a insumat 1,5 milioane de euro, dupa cum declara Victor Popescu, responsabil Compartiment Aparare impotriva inundatiilor din cadrul Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures.
 
Structura radarului. Suma a fost suficient de mare incat investitia ar fi trebuit sa fie considerata de catre administratorul ei, Directia Apelor Somes-Tisa, gaina cu oua de aur a prognozelor hidrologice, insa nu a fost tocmai asa. Banii au venit pe un proiect PHARE, cofinantat de Guvern, un proiect de prevenire a inundatiilor in Bazinul Superior al raului Tisa (proiectul „Flood Prevention”). 

 
Radarul cumparat pentru statia de pe varful Ignis era un Doppler automat (in banda C) de provenienta germana - Gematronik. Pentru comparatie, in tara exista la aceasta ora doar inca trei asemenea echipamente. In fine, modernul echipament a fost cocotat pe o structura cu inaltimea de 40 de metri(camera de comanda este la 33 metri). Asadar, a fost ceva de munca si ceva de investit, proiect complex.
 
 
„Ucigasul” radarului. Insa, in pofida importantei investitii, bani pentru un sistem de paratraznete n-au mai ramas, asa ca s-a montat unul singur, solutie care, dupa mai putin de doi ani, s-a dovedit fatala. In decembrie 2006, radarul a fost „ucis” de un traznet „grozav”, dupa cum ni s-a explicat „pe intelesul tuturor”, si a devenit inutilizabil.
 
 
„In urma traznetului, au fost afectate acoperisul radarului, instalatia electrica, partea de control a antenei, sistemul de transmitere a datelor, grupul electrogen si UPS (pe partea de alimentare), infrastructura...”, a explicat Popescu. Practic, n-a mai ramas nimic neafectat. Totusi, reparatia nu era atat de scumpa. Insa nefiind bani deloc, radarul de 1,5 milioane de euro a fost lasat in conservarea naturii.
 
 
Perioada „comatoasa”. Cat timp a ramas radarul nefolosit? Doi ani si jumatate. De ce? Pentru ca nu s-au gasit 200.000 - 250.000 de euro pentru repunerea in functiune a unei investitii de 1,5 milioane de euro. Asadar, si distractia cu paratraznetul solitar si cu „traznetul grozav” a costat ceva bani.
 
 
Specialistul SGA Maramures, Victor Popescu, explica: „Nu exista un sistem care sa garanteze 100% protectia impotriva traznetelor. E drept, exista solutii mai viabile decat cea adoptata, dar totul s-a facut in functie de banii pe care i-am avut. Asa ca s-a montat un singur paratraznet”.
 
 
Reanimarea si urmarea. Intelegand ca nu exista un alt vinovat in afara „traznetului grozav”, am aflat, cu surprindere, ca dupa remedierea defectiunilor (cu o suma consistenta - pana la 250.000 de euro) si repunerea in functiune, in iulie 2009, radarul doppler de varful Ignis e protejat... tot de un singur paratraznet. Care va rezista probabil pana la urmatorul „traznet grozav”. (extras esentialul. restul, Click link).
 
 
Dar Zeii ... au si ei ... aparatura lor! Pare incredibil, dar nu exclus!
Ati remarcat "ciudatenia", nu-i asa?
 
 

sursa:https://romaniamegalitica.blogspot.ro