Descoperitorul comorii de la Tazlau anchetat penal la sesizarea directorului de la Muzeul de Istorie Piatra-Neamţ

06.02.2014 10:10

In locuinţa arheologului amator a fost percheziţionată ieri de poliţiştii sesizaţi de directorul Muzeului de Istorie Piatra-Neamţ l deşi a predat toate monedele descoperite la Muzeul Naţional, tânărul este cercetat pentru furt.

Tânărul pietrean pasionat de arheologie care a descoperit tezaurul de la Tazlău s-a trezit într-o încurcătură mai mare decât ar fi crezut vreodată, locuinţa fiindu-i percheziţionată, ieri dimineaţă, de cinci lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, Serviciul Patrimoniu şi de la Criminalistică.

646x404Întreaga familie, soţia şi copilul de un an şi zece luni i-a fost trezită, la ora şase dimineaţa, iar inspectorul-principal Vitalie Josanu a condus percheziţia timp de două ore. Acţiunea s-a soldat cu confiscarea unor monede (ce fuseseră declarate deja la Muzeul Naţional şi la primăria din localitatea în care au fost descoperite), a unor cărţi de specialitate, a detectorului de metale şi a două computere.

Poliţiştii au fotografiat tot ce li s-a părut interesant, iar ofiţerul Vitalie nu a uitat nici de coşul de rufe din baie sau de jucăriile copilului. Pe toate  le-a desfăcut atent şi le-a verificat.
Toate aceste necazuri pentru tânărul arheolog amator auapărut în momentul în care a început să lucreze cu Muzeul Naţional de Istorie, după ce a văzut că descoperirile pe care le face în zone nemarcate ca situri arheologice nu trezesc interesul specialiştilor de la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamţ.

Lege sau răzbunare?

Descoperirea veritabilului tezaur de la Tazlău a făcut vâlvă în toamna anului trecut. La vremea respectivă relatam şi de atitudinea ciudată a directorului Complexului Muzeal Judeţean, Gheorghe Dumitroaia, care l-a ameninţat cu plângeri penale şi anchete, acuzându-l că a intrat cu detectorul de metale într-un sit arheologic.

 

„Am mai spus asta, de fiecare dată, înainte de a merge într-o anumită zonă, verific în Repertoriul arheologic naţional, dacă locul respectiv este sau nu declarat sit arheologic. Dacă e, nu încep căutările acolo; merg în altă parte, unde e posibil şi unde nu risc să încalc legea. 99% dintre descoperi-rile detectoriştilor autorizaţi sunt punctuale, aflate în afara ariilor protejate arheologic, în zone despre care nu se ştie mai nimic“, a declarat descoperitorul comorii de la Tazlău.

Acuzaţiile erau neîntemeiate, zona respectivă fiind declarată şi înregistrată ca sit arheologic abia la vreo lună după descoperirea monedelor. Iar tânărul arheolog amator procedase exact cum prevede legea şi predase imediat cele aproape 300 de monede descoperite Muzeului Naţional de Istorie.

De aici a pornit de fapt şi i646x404ritarea lui Dumitroaia care ar fi dorit ca monedele să fie predate muzeului din Piatra-Neamţ. Arheologul amator a explicat însă la acea vreme, şi acum şi poliţiştilor, că a fost în mai multe rânduri la specialiştii de la Piatra-Neamţ şi a fost amânat foarte mult timp, iar evaluările se fac după ureche.

După o vreme, directorul Dumitroaia a recunoscut că a greşit faţă de tânărul nemţean şi a promis că îşi va cere scuze. A rămas însă acuzaţia de furt pe care o cercetează acum poliţiştii nemţeni.

sursa: https://www.realitateamedia.ro