Descoperiri arheologice

26.01.2014 14:34

Morminte celtice in Dolj

 

Arheologii au facut o descoperire remarcabila in judetul Dolj, unde au gasit doua morminte de incineratie ale unor razboinici celti, in comuna Deasa.
Cele mai importante obiecte descoperite de arheologii de la Muzeul Olteniei din Craiova sunt doua spade in teaca si doua piese de scut, transmite Mediafax.
Cautarile au inceput in primele zile ale lunii august, iar mormintele au fost descoperite dupa doua zile de sapaturi. Obiectele gasite i-au determinat pe arheologi sa spuna ca acolo au locuit celti din tribul scordiscilor, in a doua Epoca a Fierului, adica intre anii 200-80 i.Hr.
“Artefactele depuse ca ofranda in aceste morminte se compun din: butoni de centura, un cutit de barbierit, o bratara de mana, o zabala de cal si, cele mai importante piese, doua spade in teaca, indoite ritual, precum si doua piese de scut – partea centrala, metalica, a scuturilor care, de regula, erau confectionate din lemn. Daca e sa ne uitam un pic in Antichitate, e foarte posibil ca aceasta cetate romana sa fi fost amplasata aici tocmai pentru a impiedica incursiunile deja facute de acesti razboinici celti in teritoriu roman aflat la sud de Dunare”, a precizat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.
Totodata, obiectele descoperite au mai indicat faptul ca celtii ingropati acolo aveau un statut social foarte bun, cel mai probabil fiind membri ai aristocratiei militare conducatoare.
 

DESCOPERIRE ARHEOLOGICA: Peste 1.400 de morminte din Evul Mediu au fost gasite la Biserica Neagra din Brasov

Potrivit arhitectului municipiului Brasov, Marilena Manolache, in urma sapaturilor arheologice din curtea Bisericii Negre, incepute in aprilie 2012, au fost descoperite peste 1.400 de morminte, precum si diverse obiecte valoroase din punct de vedere istoric, intre care mai multe podoabe si bucati de vase.

Cele mai importante descoperiri sunt doua placi funerare de la inceputul secolului al XVIII-lea, una dintre acestea fiind intreaga si avand doi metri lungime, 80 de centimetri latime si 30 de centimetri inaltime. Aceasta placa a fost gasita chiar la intrarea principala de la Biserica Neagra.

De asemenea, arheologii au descoperit cateva gropi pentru provizii, care se presupune ca ar data din secolul al XIII-lea, precum si scheletul unui cal.

Toate obiectele gasite au fost transportate intr-un depozit al Bisericii Evanghelice urmand ca, dupa restaurare, sa fie duse la Muzeul de Istorie.

Santierul arheologic va fi inchis la sfarsitul lunii august, urmand sa inceapa lucrarile de reabilitare a curtii Bisericii Negre.

“In aceasta saptamana se va restrange santierul din fata intrarii principale a Bisericii Negre, iar pana la sfarsitul lunii august se va finaliza si aceasta etapa a descarcarii arheologice”, a declarat arhitectul Marilena Manolache.

Lucrarile de reabilitare si amenajare a curtii au inceput in 3 aprilie, in cadrul unui proiect derulat de Fundatia “Salvati centrul istoric al Brasovului”, avand ca membrii Primaria Brasov si Biserica Evanghelica C.A. din Romania-Parohia Brasov.

Inainte de inceperea lucrarilor de amenajare a Curtii “Johannes Honterus” a Bisericii Negre, a fost necesara cercetarea arheologica pentru a putea fi evaluat situl.

mediafax.ro