Descoperire uimitoare la Anina

16.04.2014 00:57
Pestera cu Oase este numele acestui loc special, iar spectaculozitatea sa se trage din faptul ca aici au fost descoperite cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. Aceasta pestera a starnit atat interesul cercetatorilor romani, dar si celor din marile instutii de la Oxford, Bristol sau Australia.

 

Pestera cu Oase este o grota mare formata dintr-un sistem de 12 galerii interioare, ce au fost sapate in relieful carstic al Vaii Minisului. Suprafata pesterii este dejumatate de hectar. Marea descoperire a fost facuta in anul 2002, pe 16 februarie, cand in pestera au fost gasite cele mai vechi fosile din Europa ce apartin omului modern.

 

Initial, speologii descoperisera aici oase ce apartineau mai multor specii de animale, printre care ursul de pestera, mamifere ierbivore si carnivore mici. Printre aceste oase, speologii au fost uimiti sa descopere ceva mai mult decat o simpla ramasita osoasa, si anume o mandibula de Homo Sapiens care inca mai avea cinci molari. Aceasta era sa fie marea descoperire a speologilor romani, intrucat mandibula umana dateaza ca avand o vechime de aproximativ 35.000 de ani, scriu cei de la adevaruldespredaci.ro.
 
Drumul acestei mandibule a fost direct spre Cluj, dupa care a luat drumul Statelor Unite pentru a fi cercetata de un mare specialist in antropologia oaselor, Erik Trinkhaus. Mandibula a primit numele de Oase 1, deoarece ulterior, intre anii 2003 si 2005, alte oase umane au fost descoperite in grota, denumite Oase 2 si, respectiv, Oase 3.
 
 
 

 

Cea mai importanta fosila a fost Oase 1, adica acea mandibula cu cinci molari, care a fost plasata in timp de catre specialistii americani ca fiind cea mai veche fosila umana din Europa, a facut din Pestera cu Oase sa fie locul in care a poposit cel mai vechi om din Europa.

 

Mai mult decat atat, mandibula de Homo Sapiens prezenta aspecte ale unor detalii asemanatoare cu cele ale omului de Neaderthal, cu care Homo Sapiens fusese contemporan in urma cu zeci de mii de ani, fapt pentru care specialistii au efectuat cateva analize genetice pe ADN-urile celor doua specii umane, in urma carora s-a confirmat ca acestea s-au incrucisat.

 

Acest lucru a insemnat o mare premiera stiintifica la nivel mondial, deoarece pana in momentul descoperirii se considera ca aceste doua specii umane, desi contemporane, nu se puteau incrucisa.

 

Nu s-a putut descifra daca fragmentele de oase descoperite in Pestera cu Oase au apartinut unui barbat sau unei femei, insa faptul ca „individul” a trait in vechile paduri din Carpatii romanesti, in urma cu peste 35.000 de ani, a fost o certitudine.

 

 

In ceea ce priveste culoarea pielii celui mai vechi om din Europa, cercetatorii sunt de parere ca acesta ar fi avut culoarea mult mai inchisa fata de culoarea actuala.

 

Un lucru important pentru tara noastra se intampla si in anul 2009, cand unul dintre cei mai buni specialisti in reconstituire faciala din Anglia, Richard Neave, a reconstituit prin tehnici specifice fragmente osoase din Pestera cu Oase, chipul primului Homo Spaniens din Europa, care a trait pe teritoriul Romaniei in urma cu peste 35.000 de ani.

 

Reconstituirea aceasta importanta a fost prezentata in cadrul unui documentar, numit The Incredible Human Journey (Incredibila calatorie a omului), produs de binecunoscutul post de televiziune britanic, BBC.

 

Pestera cu Oase din Valea Minisului este o zona protejata, in interiorul careia accesul este extrem de greu, ea fiind accesibila cercetatorilor, care folosesc echipamente speciale in momentul explorarii ei. Iar aceasta grota a facut pentru a mia oara ca numele de Romania sa rasune peste mari si tari si sa faca inconjurul lumii,din America pana in Australia.
https://cultural.bzi.ro/descoperire-uluitoare-la-anina-locul-a-carui-nume-a-facut-inconjurul-lumii-9427