Cetatea Prejmer a primit 3 stele

10.09.2014 15:17

Cetatea Prejmer, cea care a primit 3 stele în Ghidul Verde Michelin. Trebuie neapărat vizitată

Distincţia acordată Cetăţii din judeţul Braşov este cea maximă. Biserica Neagră a primit 2 stele, iar strada Sforii tot din Braşov, o stea.

Biserica Fortificată din Prejmer este principala atracţie a comunei şi a fost vizitată anul trecut şi de prinţul Charles. A fost construită în 1218 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi o orgă din 1803, denumită „orga morţii”, datorită sunetelor menite să-i sperie pe atacatori.

Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării, la origine saşi, construiesc în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti. Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri. De-a lungul fortificaţiei sunt dispuse odăiţe, care aparţineau fiecărei familii din comună. În cazul unei invazii, toate familiile se retăgeau în cetate cu provizii, până trecea pericolul.

Inteligenţa strategică a luptătorilor este vestită în Transilvania. Acestea foloseau arme aşezate la un loc care trăgeau toate deodată. De asemenea, cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci, dar niciodată ocupată. „Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori”, ne spune Mihaela Sima, purtătorul de cuvânt al primăriei Prejmer.

Ca şi alte monumente din Transilvania, Biserica Fortificată de la Prejmer a suferit numeroase intervenţii, dar în urma restaurării întreprinse de Direcţia Monumentelor, între 1960 şi 1970, şi-a căpătat forma iniţială. Astăzi este cea mai bine păstrată şi cea mai puternică biserică-cetate medievală din estul Europei.

Străinii aleg Prejmerul

În comună este mare sărbătoare când, din an în an saşii se întorc la vatră. Preţuirea stilului săsesc se vede şi astăzi, când oamenii îşi renoveză casele, fără a distruge arhitectura specific săsească a caselor. De altfel, mai multe imobile din comună se află sub protecţia Ministerului Culturii. Chiar dacă meşteşugurile specifice zonei nu mai sunt în floare, comuna demonstrează că i-a priit lecţia nemţească. Oamenii sunt harnici, primitori şi corecţi. Poate de aceea cei mai mulţi turişti care vizitează „ţinutul medieval” sunt străini.

Program de vizitare

Din 1992 Fundaţia Saşilor Transilvăneni din Munchen patronează întregul ansamblu. De atunci au fost realizate ample lucrări de restaurare.

Vara (1 mai – 31 octombrie)

  • Marți – vineri: 9:00 – 17:00
  • Sâmbăta: 9:00 – 15.00
  • Duminică: 11:00 – 17:00
  • Luni – închis.

Iarna (1 noiembrie – 30 aprilie)

  • Marți – sâmbătă: 9:00 – 15:00
  • Duminică şi luni – închis.
<h2 justify;\"="" style="border: 0px; margin: 0px; padding: 0px; font-family: 'Droid Sans', Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 1.6; color: rgb(102, 102, 102); text-shadow: rgb(255, 255, 255) 1px 1px 0px; font-size: 21px;">Taxa intrare
  • Copii, elevi și studenți: 5 lei
  • Adulți: 8 lei

Dacă ți-a plăcut articolul intră în comunitatea noastră de pe facebook printr-un simplu LIKE! Astfel ne vei ajuta și tu să promovăm cum trebuie VALORILE ROMÂNEȘTI!

sursa https://www.worldwideromania.com/