Biserica subterana de la Giurgiu
Fiecare oraș românesc are farmecul său aparte. Istoria, cât și legendele sau poveștile urbane îi conferă sarea și piperul, necesare în cele mai multe cazuri pentru o viață echilibrată. Unul dintre cele mai fascinante orașe din punct de vedere istoric este Giurgiu.
Cele mai vechi mărturii ale unei așezări omenești în arealul Giurgiului datează din Mezolitic (mileniile 10-7 î.Hr). După cum atestă cercetările arheologice, zona Giurgiului a fost dens populată în perioada dacă (secolul I î.Hr). Se presupune că în apropiere era localizată capitala lui Burebista, la Popești, pe râul Argeș. Împăratul roman Iustinian (483-565) a construit aici orașul Theodorapolis.
În 1420 a fost cucerit de Imperiul Otoman care dorea astfel să dețină controlul traficului pe Dunăre. Otomanii au numit Giurgiul “Yergöğü”. Fiind un oraș fortificat, Giurgiu a jucat un rol important în războaiele frecvente dintre români și turci pentru controlul Dunării, în special în campania antiotomană a lui Mihai Viteazu.
Perioada de sub ocupația otomană a fost una de restriște, în care creștinii nu mai aveau dreptul să dețină biserici pe suprafața pământului. Turcii au introdus această lege în speranța ca astfel religia musulmană se va propaga în toate teritoriile cucerite. Giurgiuvenii, inventivi din fire, au găsit soluția perfectă pentru a păcăli o lege turcească foarte aspră. Ei s-au gândit să construiască o biserică sub pământ, dar și un cimitir, pentru că pe vremuri oamenii își îngropau morții în curtea bisericii.
Pentru că acest fapt se afla doar la stadiul de legendă, autoritățile locale, în colaborare cu Muzeului Judeţean “Teohari Antonescu” din judeţul Giurgiu, au efectuat toate demersurile pentru a obține dreptul creării unui sit arheologic. Toate acestea se întâmplau în 2008 și odată ce săpăturile au fost pornite, în cele din urmă biserica subterană a fost dezgropată. Ea se află chiar în partea dreaptă a Catedralei „Adormirea Maici Domnului” și aproximativ în același loc se află și cimitirul subteran.
Mai mult de atât, în incinta Catedralei se ală o plăcuță inscripționată cu litere chirilice care atestă veridicitatea bisericii subterane. Pe această plăcută se pot citi următoarele cuvinte:
„Inscripţie deasupra monumentului
Subt acest monument zidit
Jertfelnic bisericii vechi existând
La anul 1806 în pământ clădită
Cu hramul Adormirea Maicii Domnului slăvită
Sub oblăduire otomană fiind
Neîngăduit deasupra a fi zidită
La anul 1851 din nou s-a înfiinţat
Sub acel hram înălţat
Şi cea veche s-a stricat
Prin îndemnul Părintelui Protopop
Anume Drăgan Mirodat
Sub îngrijirea dumnealor
Manole Grabobici şi Daniil Denea
Epitropii acestei biserici
În a jertfelnicului mărire
Întru veşnica pomenire
Scriitor Dascălu Dumitru, an 1859.”
Abia în anul 1829, atunci când s-a încheiat Tratatul de la Adrianopol, prin care raialele Turnu Giurgiu și Brăila treceau sub administrația românească, creștinilor de pe aceste teritorii le-a fost permis să-și construiască primele biserici aflate deasupra solului.
sursa:https://www.efemeride.ro/mistere-din-romania-biserica-subterana-din-giurgiu