Basilică creştină din secolul V la cetatea Noviodunum din Tulce

09.11.2013 15:11

 

Basilică creştină din secolul V la cetatea Noviodunum din Tulcea

Oct 16, 2012

Arheologii au descoperit o basilică creştină din secolulul V în apropierea cetăţii Noviodunum din oraşul Isaccea, principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica.

Arheologul Florin Topoleanu, responsabilul ştiinţific al şantierului Noviodunum, a declarat vineri, 12 octombrie pentru Agerpres, că basilica, situată în exteriorul cetăţii Noviodunum şi datată la finele secolului al V-lea – începutul secolului al VI-lea este principala descoperire din campania de cercetare din acest an, până în prezent conturându-se doar forma basilicii. Acesta a adăugat că în campania de anul viitor speră să găsească şi o criptă martirică, precum cea din satul Niculiţel sau cea din Murighiol.

Arheologul a menţionat că, din nefericire, basilica se află într-o zonă inundabilă pe malul Dunării, „astfel că s-a păstrat doar temelia care are o formă caracteristică basilicilor creştine.” Florin Topleanu a spus că „urmează să vedem fazele de construcţie, cât s-a păstrat din elementele tipice ale unui asemenea monument şi mă gândesc la posibilitatea existenţei unei cripte martirice care de obicei este săpată sub altar, criptă foarte des întâlnită la basilicile din secolele V-VI. „ care „ar fi o completare absolut fericită a unei campanii de excepţie.”

Începând de sâmbătă, arheologii din cetate vor încerca să protejeze basilica, pentru ca aceasta să nu fie afectată de creşterea nivelului Dunării şi de gheţurile care ar putea apărea la iarnă pe fluviu, anul viitor cercetările urmând să continue poate şi cu un proiect de restaurare şi conservare a monumentului. De altfel, în 2012, şi în oraşul Isaccea, cercetătorii tulceni au făcut o serie de descoperiri în timpul activităţii de supraveghere arheologică a lucrărilor de reabilitare şi extindere a sistemului de apă şi canalizare. Institutul de Cercetări Eco-Muzeale organizează, vineri, Ziua Porţilor Deschise la cetatea Noviodunum, vizitatorii putând vedea atât ultimele descoperiri, cât şi expoziţii de pictură realizate de elevii din oraşul Isaccea şi de un artist local.

Cetatea romană şi bizantină Noviodunum, construită pe o veche aşezare getică, avea rol militar, strategic şi economic, dezvoltarea acestei aşezări ducând la acordarea statutului de ”municipium” la finele secolului al II-lea. Noviodunum a fost sediul unor detaşamente din legiunile cantonate în Dobrogea şi principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica ce controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre. Cetatea s-a dezvoltat în etape până la cucerirea otomană din 1420, aceste etape fiind întrerupte de atacurile pecenegilor, uzilor şi cumanilor, în secolul al XI-lea, dar şi de cele ale tătarilor din secolul al XIII-lea.

În anii 70’ la Niculiţei s-a descoperit o basilică în interiorul căreia au fost descoperite moaştele sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, care au pătimit la finele secolului al III-lea – începutul secolului al IV-lea, numele altor doi sfinţi ale căror moaşte au fost găsite în acelaşi loc nefiind făcute încă publice. De asemenea, la Murighiol, în apropiere de cetatea Halmyris, au fost descoperite moaştele sfinţilor Epictet şi Astion care au fost martirizaţi în anul 290.

sursa: www.ziuaveche.ro