Arieșeni - tărâmul gheții-Scărișoara

31.07.2013 10:04

Arieșeni - Apuseni

    După cum v-am spus, am să vă povestesc despre locurile minunate pe care le-am vazut prin tară, în frumoasele mele vacanțe.

    Am  să incep acum cu un mic serial despre Arieșeni.

    Arieșeni este o comună în județul Alba, Transilvania, România, alcătuită din 18 sate, răsfirate pe pantele Munților Bihorului. Situată în Țara Moților, pe valea superioară a Arieșului Mare, în depresiunea Arieșeni. Este o zona pitoreasca de o frumusete tulburatoare, cu nenumarate obiective turistice, pe care ai vrea sa o revezi mereu si care de câte ori te intorci te surprinde cu alceva.

Peștera ghețarului Scărișoara

    Pornind din  valea Ariesului Mare, din comuna Garda de Sus, urcam pe drumul spre ghețar.

    Pestera este mentionata pentru prima oara in 1847, primele informatii stiintifice apar in anii 1861 si 1863. In 1927 Emil Racovita cerceteaza formatiunile de gheata. Pestera Ghetarul de la Scarisoara face parte din sistemul carstic Ghetar - Ocoale - Dobresti, fiind formata in calcare de varsta Jurasic superior.Pestera este amenajata pentru turiști.

                  Intrarea principala in pestera este situata la 1165 metrii altitudine fiind printre putinele pesteri cu gheata din lume la o altitudine atat de mica. Intrarea in peştera Scărişoara se face printr-un aven (put vertical) cu o adancime de 48 m si un diametru in jur de 60 m. Acest aven este amenajat cu scari metalice in vederea facilitarii accesului turistilor.

    Varsta ghetarului s-a stabilit a fi in jur de 3000 de ani, cuprinde peste 75000 de metrii cubi de gheata pe o grosime de circa 26 m după ultimele cercetări, cel mai mare din Europa. Aceasta gheata nu se topeste niciodata, nici chiar vara - din acest motiv la vizitarea ei este indicat sa aveti haine calduroase temperatura fiind de 0 grade  .

Peştera are două etaje, dintre care doar cel superior este accesibil turiştilor. Acesta cuprinde stalactite şi stalagmite din gheaţă, formaţiuni care în fiecare vară suferă modificări în urma topirii. Al doilea etaj, cel inferior, este accesibil doar speologilor şi are imense formaţiuni de calcit.

I n pestera Scărişoara trăiesc lilieci si gandaci de 2-3 mm numiti Pholeuon prozerpinae glaciale. In Rezervaţia Mare a fost descoperit si un schelet de Rupicapra (stramosul caprei).


ZONA ACCESIBILA

Ghețarul mic

Când ma uit la acest ghetar imi pare ca este o femeie cu un copil in brate

 

 

Sala Biseicii (lumânarilor)