Arieșeni-- Detunatele și Izbucul de la Cotețul Dobreștilor

04.08.2013 22:38

Detunatele

 

 

        În Muntii Apuseni, exista doua Detunate Detunata Golala si Detunata Flocoasa, aflate la un kilometru si jumatate una de alta. Detunatele sunt niste coloane de bazalt, de o uimitoare regularitate, asemanatoare unor orgi naturale uriase, pe care le putem admira în Muntii metaliferi Apuseni din Tara Motilor .Denumirea de "detunată" vine de la zgomotul asemănător tunetului pe care îl produce o piatră desprinsă din masiv care cade pe masa de grohotiş de la poalele masivului.

Detunatele Detunata este "…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi niste arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte - răsărit de la Bucium Şasa. Apare ca o casa uriasă, în mijlocul unui islaz, înaltă de vreo 200 de coţi şi la periferie de vreo mie de coţi" - după cum spunea folcloristul Ion Pop – Reteganul.

Detunatele reprezintă o mare atracţie turistică a regiunii, fiind cunoscute în întreaga ţară. Cele două stânci, au înălţimi modeste : Detunata Goală (1158 m înălţime) are puţină vegetaţie şi Detunata Flocoasă (1265 m înălţime) este acoperită de vegetaţie, au forma unor cocoaşe.

 

        Detunata Golala si Detunata Flocoasa (24 respectiv 5 hectare suprafata) se constituie dintr-o rezervatie geologica cu caracter de unicat, remarcabil prin prezenta coloanelor de bazalt columnar, de forma hexagonala. Detunata Flocoasa îsi datoreaza numele padurii dese de molid ce o acopera. Detunata Golala e partial lipsita de paduri.

        Detunatele sunt marea atractie turistica a regiunii. Cele doua stânci: Detunata Golasa (1168 m înaltime) cu putina vegetatie si Detunata Flocoasa (1265 m înaltime) acoperita de vegetatie, au forma unor cocoase situate în apropierea localitatii Bucium Sasa.

Caracterul vertical al pozitiei lor face ca din apropiere sa para si mai înalte iar odata urcat pe crestele lor sa ti se deschida în fata ochilor un orizont în care se deslusesc în departare profilurile Muntelui Gaina, Muntelui Mare, Negrilesei, Vulcanului. Panorama e într-adevar superba.

 

Izbucul de la Cotețul Dobreștilor

 

Din centrul comunei Gârda de Sus se merge pe malul stâng al Gârdei Seci, circa cinci sute de metri, până la confluența cu Valea Ordancușa. Traversând apa Ordancușei peste un mic pod de piatră la 500 m găsim Izbucul de la Cotețul Dobreștilor, punct de ieșire la lumină al apelor subterane care drenează Platoul Ocoale și care, în decursul timpului, a săpat marile goluri subterane ale Ghețarului de la Scarișoara, ale Peșterii Pojarul Poliței și ale Avenului din Șesuri.

Izbucul de la Coteţul Dobreştilor este punctul de ieşire la lumină al apelor subterane care drenează Platoul Ocoale şi care, în decursul timpului, a săpat marile goluri subterane ale Gheţarului de la Scărişoara, ale Peşterii Pojarul Poliţei şi ale Avenului din Şesuri.

Izbucul poate fi văzut fără probleme însă peștera inundată prin care vine apa poate fi parcursă doar de speologi antrenați și echipați cu aparatură de scufundare autonomă.

NYC