10 lucruri pe care nu le stiiai despre M. Kogalniceanu, jud. Constanta

06.02.2014 11:12

1.Nemtii din comuna Kogalniceanu, judetul Constanta, fabricau intre cele doua razboaie mondiale un salam, numit „Sasarman“, care, spun cei care l-au gustat, era asemanator la gust cu salamul de Sibiu.

2 PADUREA   M.KOGALNICEANU 

Unul din cele trei exemplare de stejari seculari din speciastejarului brumariu (Quercus pedunculiflora)-monumente ale naturii -comuna M. Kogalniceanu

Copii de grădiniţă, şcolari şi elevi de liceu au luat cu asalt, ieri, parcurile din localităţile Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu şi Dorobanţu. Nu pentru a se plimba sau a se juca în spaţiile cu verdeaţă, ci pentru a planta stejari, platani şi tei în memoria eroilor căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial. 159 de arbori au fost plantaţi în cinstea celor ale căror trupuri au căzut secerate pe câmpul de luptă. Copiii şi tinerii au fost ajutaţi şi încurajaţi de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi ai Asociaţiei Cultul Eroilor. Acţiunea de plantare se înscrie în programul „Dumbrava Eroilor“ derulat de cele două instituţii, prin care se doreşte reînvierea unei iniţiative începute încă de acum 70 de ani, dar care a fost abandonată. „În urmă cu 70 de ani programul a avut mare succes, dar hectarele de pădure plantate atunci au fost distruse în cel de-al doilea Război Mondial. Aşa se face că acum reluăm programul cu speranţa că ai noştri copii se vor îngriji de arbori, îi vor uda şi peste ani vor povesti urmaşilor lor despre istoria eroilor noştri şi despre motivul existenţei acestor arbori“, a spus vicepreşedintele CJC Cristian Darie. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor a spus că, din toamnă, ar putea fi plantaţi copaci şi în cinstea eroilor căzuţi în al doilea Război Mondial. De o lecţie de istorie au avut parte elevii din cele două localităţi, care s-au arătat mândri că sunt români şi că pot face ceva în amintirea strămoşilor lor. „Tot ce facem noi aici e un motiv de bucurie. Ar trebui să ne aducem aminte mai des de cei căzuţi în

SURSA https://www.gnm.ro/sitenou/foto_prim.php?page=2&idcat=15 luptă. Copacii vor rămâne în memoria lor“, a spus Dragoş Burghişan, un tânăr de 17 ani din Mihail Kogălniceanu.

3.VESTIGII ISTORICE

Cursul Eufratului

Eufratul este cel mai lung fluviu din vestul Asiei. El are o lungime de aproximativ 2.780 kilometri.[2] Se formează prin confluența a două râuri, Kara (Eufratul apusean), care izvorăște din Podișul Armeniei din estul Turciei, la nord de Erzurum și Murat (Eufratul răsăritean), care izvorăște dintr-o zonă aflată la sud-vest de Muntele Ararat, la nord de Lacul Van. Cursul superior al râului este caracterizat de canioane și defilee. Râurile Kabur și Balih se varsă în Eufrat în Siria răsăriteană.