Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania.
A fost ridicat în secolul XV de către Iancu de Hunedoara, în apropierea unei vechi fortificaţii de pământ, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. E o construcție impunătoare, cu acoperişuri înalte și frumos colorate, cu turnuri și turnuleţe, ferestre și balcoane împodobite cu dantelărie din piatră cioplită.
Nota mea: Acum peste 500 de ani, un persoanj remarcabil devenea Voievod al Transilvaniei între 1441 – 1456 și Regent al Ungariei între 1446 – 1452. Este vorba despre Ioan de Hunedoara (cunoscut mai mult ca Iancu de Hunedoara) comandant militar strălucit, apărător al creștinătății în fața pericolului Imperiului Otoman, mentor al mai celebrilor Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare.
Ei bine, câți dintre români știu astăzi că Iancu de Hunedoara era numit în vremea lui și “IOAN GETUL”? În colecția Scroptores Byzantini IV, cartea “Din domnia lui Mahomed al II-lea anii 1457 – 1467″ (Ediție de Vasile Grecu, Ed. Academiei RPR, 1963) Critobul din Imbros vorbește în repetate rânduri despre IOAN GETUL, referindu-se la Iancu de Hunedoara. Avem exemplul paginilor 64 și 290…
Iată un citat: “Căci atunci, când acesta și fratele său au fost alungați de Ioan Getul, domnul peonilor (ungurilor) și al dacilor (românilor din Transilvania)…”
Explicația textului apare în nota de subsol nr.2 unde se arată: “Critobul, ungurilor le spunea peoni, românilor din Transilvania daci, iar celor din Țara Românească geți. E interesant că lui Iancu de Hunedoara nu îi spune dac, ci get, indicând astfel originea acestuia din Țara Românească.”
Iată, deci, încă o dovadă istorică care vorbește despre faptul că geto-dacii nu au pierit, că locuitorii țărilor românești din evul mediu erau percepuți de străini ca urmași ai geto-dacilor, așa cum și noi, astăzi, ar trebui să ne simțim.
Daniel Roxin
Fiind cea mai mare și vestită proprietate a Huniazilor, castelul cunoaște în timpul acestuia însemnate transformări, pe lângă rolul strategic, datorat poziţiei, care închide accesul către zonele bogate în fier ale Munţilor Poiana Ruscă, devenind şi o somptuoasă locuință. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.
Ioan de Hunedoara sau Johannes de Hunyad, a fost proprietatul castelului între 1419 şi 1459.
A fost unul dintre cei mai importanţi lideri militari şi politici ai secolului al XV-lea din Europa. Intrat în serviciul regelui Sigismund de Luxembourg, este numit ban de Severin şi mai târziu voievod al Transilvaniei.
A participat în numeroase campanii militare împotriva turcilor, fiind numit "salvatorul creştinătăţii" de către Papa Calixt al III-lea după bătălia de la Belgrad din 1456, în urma căreia îl obligă pe sultanul Muhammad II, cuceritorul Constantinopolului, să-şi abandoneze ofensiva spre vestul Europei. Tot atunci, după această bătălie, din cauza ciumei a şi murit, fiind înmormântat în catedrala catolică din Alba Iulia.
Printre alte importante campanii militare impotriva turcilor se numără „Campania cea lungă”, întreprinsă intre 1443 şi 1444 în Serbia şi Bulgaria şi celebra bătalie de la Varna, din 1446, în urma căreia regele Vladislav I moare, iar Ioan este numit guvernator al Ungariei. Un alt moment important pentru cariera militara şi politica a lui Ioan de Hunedoara este batalia de la Kosovo, din 1448, când este înfrânt de turci.
Castelul Huniazilor adaposteste intre zidurile sale numeroase vestigii remarcabile pe care timpul si-a pus amprenta intr-un mod aparte.
- Turnul vechi de poarta, prima intrare in castel in prima jumatate a secolului XVII, a fost inchis cu ajutorul Turnului Alb pentru a fortifica sistemul defensiv pe latura de sud-est a castelului.
- Capela Castelului Huniazilor, considerata una din partile reprezentative pentru secolul XV, este o mixtura intre stilul romanic si moda gotica tarzie.
- Sala Dietei este realizata la mijlocul secolului XV in stil gotic tarziu si este spatiul dedicat ceremoniilor.
- Turnul Capistrano a fost initial utilizat de catre parintele franciscan, Ioan de Capistrano, confesorul lui Ioan Corvin pana in a doua jumatate a secolului XV.
- Aripa Bethlen este alcatuita din dormitoare la parter, o sufragerie la etaj si o galerie anexata in secolul XIX, lucrata dupa canoanele arhitecturii neogotice
- In Castelul Huniazilor se gaseste si Palatul administrativ, construit pe trei nivele de locuire.
- Ansamblul numit NeBoisa (Nu te teme) este compus dintr-o galerie inalta sustinuta de pilastrii de piatra si un turn masiv, inaintat, cu patru nivele de aparare, evidentiaza arta militara transilvaneana.
- Terasa de artierie este o constructie pur militara
Cum ajungi la Castelul Huniazilor?
Adresa castelului este Str.Castelului nr.1-3, Hunedoara 331141, Romania,
Cat costa un bilet pentru vizitarea Castelului Corvinilor si cand poate fi vizitat?
Acesta poate fi vizitat de luni pana duminica, lunea intre orele 9:00-15:00, iar in restul saptamanii intre orele 9:00-16:00.
Pret bilet: adulti 10 lei, elevi/studenti 5 lei, pensionari 5 lei, taxa foto 5 lei, taxa video 10 lei, pret ghid 30 lei;
sursa https://dincolodeharti.blogspot.ro/