Descoperire senzatională langă Zlatna

10.02.2014 14:37

O descoperire arheologică impresionantă a fost făcută la aproximativ 20 de kilometri de Zlatna, la începutul acestui an. Este vorba despre cinci morminte din perioada dacică, în care au fost găsite arme și unelte din fier, de mai multe tipuri. Obiectele au fost predate la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar cei care le-au găsit vor fi recompensați conform legii, cu 30% din valoarea lor. Acestea vor fi restaurate și expuse în muzeu în aproximativ două luni.

Potrivit site-ului detectiemetal.com, este vorba despre cinci sici (pumnale), o seceră, cinci suliţe şi două zăbale pentru cai. Cel care le-a găsit este Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna, care susţine pe blogul menţionat că a ajuns la locaţie de pe Valea Galaţi sau Valea Mică, după o oră de mers de la Zlatna. Locul se află între două stânci de aproximativ 20 de metri înălţime.

Artefactele au fost aduse la Muzeul Național al Unirii, unde vor fi examinate în detaliu. Potrivit directorului muzeului, Gabriel Rustoiu, este vorba despre unelte și arme dacice care datează dinaintea cuceririi romane, de la sfârșitul secolului II î. Hr.

Directorul muzeului din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu: „Vom avea cele mai multe sica din țară”

Obiectele descoperite recent vor face din colecția muzeului din Alba Iulia cea mai mare colecție de sica din țară. Cei care le-au găsit vor fi despăgubiți conform legii.

„Este vorba de piese dacice, 5 sica si 5 lănci din fier, două zăbale, un pinten, care au fost găsite în zona Ceru Băcăinți, lângă Zlatna și predate muzeului săptămâna trecută. Vom demara procedura de achiziție, le vom restaura și în maxim două luni, le vom expune în muzeu. Obiectele sunt în stare foarte bună. În prezent, muzeul mai deține în colecția sa încă patru sica, dar de acum, vom avea cele mai multe sica din țară”, a declarat directorul muzeului, Gabriel Rustoiu.

Obiectele descoperite au fost estimate la valoarea de 4.500 lei. Cei care le-au găsit și le-au predat muzeului vor fi despăgubiți conform legii cu 30% din valoare.

Direcția pentru Cultură a Consiliului Județean Alba a inițiat demersuri pentru ca locul în care au fost găsite obiectele să fie clasat ca sit arheologic. „Chiar dacă documentele nu sunt încă gata, timp de un an locul se bucură de protecția unui sit arheologic”, a mai spus Rustoiu.

Luptătorii daci, înmormântați cu tot cu arme

În civilizația dacilor, luptătorii erau înmormântați cu tot cu arme, astfel se explică faptul că în mormintele dacice se găsesc tot felul de obiecte. „În general oamenii erau înmormântați cu obiecte folositoare în lumea de apoi. O sabie nu se transmitea din generație în generație. Dacă murea luptătorul, era înmormântat cu tot cu arma”, a explicat Gabriel Rustoiu.

Vedeți mai jos câteva imagini:

sursa foto: detectiemetal.com

sursa:https://alba24.ro/