Castelul Karoly

06.02.2014 15:03

 

Interior vazut de jos Castelul Karolyi din Carei

 

Castelul Karolyi din Carei

Semineu Interior Castelul Karolyi din Carei

In jurul Castelului Karoly a fost aranjat Parcul dendrologic Carei. Castelul a fost construit in anul 1482. Cel mai important monument arhitectonic din oras a fost initial o casa fortificata, ridicata de nobilul Karoly Laszlo. Decizia acestuia de a o ridica a starnit multe controverse in acele timpuri: nobilii din Satmar au fost foarte revoltati, fiind nevoie de interventia regelui Matei Corvin pentru indepartarea conflictului. In anul 1592, Karoly Mihaly a intarit cladirea, deoarece zona era atacata foarte des de turci. Astfel, edificiul a fost inconjurat cu ziduri de incinta, avand din loc in loc bastioane si un sant intarit cu un pod suspendat. Nobilul a dispus si de o garnizoana, care pazea zi si noapte cetatea nou infiintata.

In secolul al XVII-lea, cetatea din Carei a fost implicata in mai multe evenimente, fiind considerata una din cele mai importante fortificatii care aparau granita din vest a Transilvaniei. In perioada 1661-1666, cetatea a fost reconstruita, fapt ce a dus la cresterea semnificativa a importantei sale. La inceputul secolului al XVIII-lea, cetatea din Carei a fost asediata de oamenii lui Rakoczi Francisc al II-lea, care lupta impotriva habsburgilor, insa la scurt timp dupa primele asedii, cetatea este lasata in pace, pentru ca principele il numeste pe Karoly Sandor conducator al armatei sale.

Dupa alte atacuri, la finele secolului al XVIII-lea, Karoly Jozsef se hotaraste sa o demoleze, pentru ca nu mai avea nicio importanta militara. A pastrat doar fundatia si o parte din ziduri si a inceput sa construiasca ceea ce astazi se numeste Castelul Karoly. Castelul avea forma de patrulater si un singur etaj, fiind ridicat in stil baroc. Pe masura ce timpul a trecut, a mai fost ridicat un etaj, iar in anul 1794, cand a fost finalizat, castelul avea 41 de camere si o capela. In anul 1834, in urma unui cutremur, castelul a fost grav afectat, fiind reparat abia la sfarsitul secolului. Atunci a suferit multe modificari: stilul adoptat a fost cel neogotic, a fost construit inca un nivel la fatada si au fost ridicate patru turnuri mari si trei mai mici.

Forma actuala a Castelului Karoly se datoreaza arhitectului Meining Arthur, care a fost ajutat de cei mai priceputi mesteri din oras. Bastionul si santul de apa au fost realizate in scop pur decorativ, insa castelul iese in evidenta si prin alte elemente, precum detaliile usilor si ale ferestrelor, obiectele din fier forjat sau semineurile din marmura, care poarta si blazonul familiei nobiliare. Astazi, in castel isi are sediul Muzeul de Istorie si Stiinte ale Naturii Carei, insa edificiul adaposteste si biblioteca orasului, care include peste 80.000 de carti.

Castelul Karolyi din Carei - program

sursa https://dli.ro/imagini/o1203-castelul-karolyi-din-carei-program