Caciula dacica acum 5.OOO de ani

01.02.2014 01:36

 

Atunci când vorbim despre pileusul dacic (căciula dacilor) ca despre un element specific dacic trebuie sa argumentam cu ceva si ce este mai elocvent de cat o decat o reprezentare pe relicva arhiologica de 5.OOO DE ANI.

În custodia Muzeul Naţional de Istorie a României se găseşte o figurină antropomorfă, aparţinând perioadei eneolitice, mai exact culturii Gumelniţa, obiect descoperit în comuna Vidra şi care are o vechime de aproximativ…5.000 de ani.

Figurină, cultura Gumelniţa, aprox. 5.000 î.Hr.

Figurină, cultura Gumelniţa, aprox. 5.000 î.Hr.

Figurina este, citez din fişa de inventariere a obiectului, “aplică sau mâner de capac sub forma unui cap aplatizat de formă romboidală, cu sprâncenele marcate printr-o linie în relief. Ochii triunghiulari sunt realizaţi prin excizare. În părţile laterale se află câte o adâncitură marcând urechile. Gura este marcată printr-o altă adâncitură, sugerând faptul că era deschisă. Faţa a fost încrustată cu pastă albă.” Pentru verificare, de precizat că figurina are numărul de inventar 32806 şi ordin de clasare
2408/13.09.2004 – Tezaur.

Dacă priviţi cu atenţia obiectul aflat în discuţie, veţi observa că obiectul aflat pe creştetul figurinei seamănă izbitor de bine cu o…căciulă dacică. Evident, nu putem vorbi de geto-daci, în adevăratul sens al cuvântului, în urmă cu 7.000 de ani, dar putem vorbi de strămoşi de-ai lor, care au transmis mai departe, până la ei, elemente de vestimentaţie.